Edin Ramić
0

Očekivali smo da se prihvati naše osporavanje grba i himne

FENA
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić izjavio je Feni da je taj klub očekivao da će Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a prihvatiti njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti novog grba i himne RS-a te da očekuju pozitivno rješenje i u narednoj fazi postupka.

"Samo je potvrđena naša argumentacija imajući na umu i ranije probleme u Vijeću naroda RS-a da su neki sebi uzeli za pravo da tumače Ustav mimo Ustavnog suda RS-a“, rekao je Ramić.

On je podsjetio da je bošnjački klub dostavio svoju potrebnu dokumentaciju o tome zašto novi grb i himna RS-a povređuju vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

Naglasio je da Klub Bošnjaka, kada su u pitanju simboli RS-a, traži da se samo ispoštuje ustavno načelo da se radi o entitetu tri konstitutivna naroda i da se trebaju uvažavati i njihovi interesi, a ne da većinski narodi odlučuju šta je to dobro ili loše za neke druge konstitutivne narode.

"Kada se uvaže zahtjevi i prijedlozi predstavnika Bošnjaka i Hrvata i budu usvojeni u Skupštini RS-a dobit će podršku i tih naroda. Dok se pokušava ići silom i nametanjem prema tim narodima, jasno je da će uvijek takva rješenja biti osporavana i završavati na Ustavnom sudu RS-a“, naglasio je Ramić.

Bošnjaci su stavili veto na usvojene grb i himnu RS-a, jer smatraju da se ne mogu prepoznati u grbu u kojem dominiraju dvoglavi orao i dva propeta crvena lava, te kraljevska kruna, kao i da se u himni "Moja Republika" o RS govori kao državi.

Ramić je izrazio razočaranje što je Ustavni sud, na osnovu neke ranije prakse, odlučio da ne prihvata razmatranje postojanje vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u rezoluciji Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama politike RS-a.

"Nažalost, Sud nije prihvatio našu argumentaciju da donese odluku o meritumu kako bi utvrdio da li rezolucija povređuje vitalni nacionalni interes i da se radi o jednom strategijskom dokumentu“, rekao je Ramić Feni ističući da politika u Skupštini RS-a ide u tom pravcu da se donosi niz odluka koje štete manjinskim konstitutivnim narodima, u ovom slučaju Bošnjacima i Hrvatima, ali su tako formulirane da se o njima ne može odlučivati u Ustavnom sudu RS-a.