Na traženje OHR-a
0

Obustavljeno knjiženje vojne imovine

SRNA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Pravobranilaštvo BiH je danas nadležnim sudovima uputilo zahtjev da obustave proceduru upisa vlasništva vojne imovine na BiH, nakon što je to zatražio OHR, saznaju "Nezavisne novine".

Pravobranilac BiH Željka Klobučar izjavila je da je Opštinski sud u Sarajevu upisao BiH kao vlasnika Doma Oružanih snaga BiH i kasarne "Igmanski marš" u ovom gradu, ali je odbio dati pravo raspolaganja ovom imovinom Ministarstvu odbrane BiH.

"Promjena vlasnika urađena je na zahtjev Pravobranilaštva BiH. OHR je u međuvremenu reagovao, naglašavajući da je zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom snažniji pravi akt od međunarodnog sporazuma o sukcesiji, zbog čega treba zaustaviti upis vlasništva. Danas smo to i zatražili od nadležnih sudova", rekla je Klobučar. 

Pravobranilaštvo BiH ranije je tražilo od  nadležnih  sudova  da kao vlasništvo BiH  uknjiže imovinu koja je bila vlasništvo odbrambenih struktura nekadašnje države, a koja, prema odluci Predsjedništva BiH, treba da pripadnu   Ministarstvu odbrane BiH. Opštinski sud u Sarajevu prvi je ispoštovao ovaj zahtjev.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je   od javnog pravobranioca BiH da prestane sa aktivnostima usmjerenim na ponovno knjiženje imovine bivše SFRJ u ime BiH shodno Sporazumu o pitanjima sukcesije, izjavila je Srni portparol OHR-a Ljiljana Radetić.        

     	Član Komisije za državnu imovinu iz RS Nikola Kovačević izjavio je ranije Srni  da je zaprepašten saznanjem da je Opštinski sud u Sarajevu izvršio knjiženje vojne imovine u korist BiH, koja se nalazi pod zabranom raspolaganja, ocijenivši da su to uradili svjesno.