Slučaj Tuzlanska kolona
0

Obustavljena istraga protiv Bešlagića

Sarajevo-x.com
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić
Rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine, međunarodni tužitelj David Schwendiman, objavio je odluku kojom se daje saglasnost za obustavu istrage u predmetu Bešlagić i drugih (Tuzlanska kolona).

Tužitelj Schwendiman smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine se slaže da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog imenovanog osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli dana 15. 05 1992. godine.

Dana 10.12.2009.godine, tužitelj David Schwendiman, Rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine, je dao svoju saglasnost na odluku Kolegija tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, da se istraga u ovom predmetu obustavi.

Nakon istrage i provedenih saslušanja sudionika događaja na obje strane, te nakon analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza vezanih za taj događaj, nisu nađeni dokazi koji bi potkrijepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene na dan 15.05.1992. godine,

Kada je riječ o osobama koje su označene kao osumnjičeni, ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi ih se moglo optužiti za zločin.

U skladu sa zakonom, podnosioci prijava i oštećeni, čiji se identitet bude mogao utvrditi, biti će obaviješteni i poučeni o pravnom lijeku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Podjećamo da je istraga pokrenuta od strane Okružnog tužiteljstva u Bijeljini, te da je predmet bio dostavljen Haškom tribunalu koji ga je vratio Posebnom odjelu za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH.