Hag
0

Obustavljen žalbeni postupak u slučaju Rasim Delić

FENA
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Tribunala u Hagu obustavilo je žalbeni postupak u slučaju Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije Republike BiH (ARBiH), koji je umro 16. aprila 2010.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je donijelo odluku da prvostepena presuda, kojom je Rasim Delić osuđen na tri godine zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni, bude konačna, saopćeno je iz BIRN-a.

Delić je u septembru 2008.proglašen krivim jer nije preduzeo "nužne i razumne mjere" da spriječi ili kazni zločine koje su u julu i augustu 1995. počinili njegovi potčinjeni u logoru "Kamenica" u blizini Zavidovića.

Obje strane su se žalile na ovu presudu, te je u januaru 2010. godine pred Apelacionim vijećem Tužilaštvo zatražilo da Delić bude osuđen na sedam godina, dok je odbrana tražila da bude oslobođen.

Nakon smrti Rasima Delića, 16. aprila 2010. godine, odbrana je uime njegovog sina zatražila nastavak žalbenog postupka te donošenje konačne presude.

"Apelaciono vijeće je odlučilo da pravila Tribunala isključuju mogućnost nastavka žalbenog postupka u slučaju kada je optuženi umro prije donošenja konačne presude", navodi se u odluci ICTY-a.