BiH
101

Obustavljen saobraćaj na tri granična prijelaza: Zbog neusvajanja Rezolucije više od 200 boraca protestuje

Piše: A. B.
Granični prijelaz Bijača (Foto: Klix.ba)
Granični prijelaz Bijača (Foto: Klix.ba)
Više od 200 branitelja okupilo se danas na graničnim prijelazima Bijača, Orahovlje, Crveni Grm i Gornji Vinjani tražeći usvajanje braniteljske Rezolucije na sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja zaboravljenih branitelja Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) Vlado Marušić.

Na četiri granična prijelaza branitelji danas izražavaju nezadovoljstvo radom i ponašanjem aktuelne vlasti u FBiH, a prema riječima Marušića, rezolucija branitelja nije predložena na Dnevnom redu Parlamenta FBiH.

"Odgođena je sjednica Parlamenta FBiH jer se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA) nisu mogli dogovoriti o nekim stvarima tako da naša Rezolucija nije mogla biti razmatrana. Branitelji su se unaprijed dogovorili da će se jutros naći na graničnim prijelazima i izraziti nezadovoljstvo", rekao je Marušić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodaje kako se Rezolucija branitelja mora predložiti na Dnevni red Parlamenta FBiH, a osim toga mora biti i usvojena na idućoj sjednici.

"Razgovarali smo s predstavnicima HDZ-a i SDA i obećano nam je da će sjednica biti održana za sedam ili deset dana. Treba napomenuti da stanje još uvijek nije alarmantno, ali se ipak moramo izboriti za svoja prava. Ukoliko branitelji danas odluče blokirati granice ja sam nemoćan jer znam da ljudi više ne mogu izdržati", kazao je naš sagovornik.

Predsjednik Udruženja zaboravljenih branitelja ZHK naglašava kako će nakon nekog vremena zamoliti borce da se raziđu, ali pod uslovom da rezolucija bude usvojena.

Podsjećamo, u maju ove godine održani su protesti branitelja kada su predstavnici Savjeta branitelja na pregovorima u Vladi FBiH s federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, a navedeno je također i da će se borački dodatak isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, borac koji sa 60 godina, nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzioniranje imati pravo na dokup radnog staža.

Zbog protesta boraca, od 10:45 sati obustavljen je saobraćaj na graničnim prijelazima Bijača, Crveni Grm i Orahovlje. Informacija o blokiranju tri granična prijelaza potvrđena nam je i iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZHK.

"Branitelji su blokirali sva tri granična prijelaza. Policijski službenici nalaze se na terenu i u stalnoj su komunikaciji s braniteljima. Za sada nisu evidentirani nikakvi incidenti, a pripadnici MUP-a ZHK podizumaju sve mjere i radnje kako bi okupljanje proteklo mirno", navode iz MUP-a ZHK.

Dodaju također kako su okupljeni branitelji kazali da će se razići nakon što razgovaraju s predstavnicima medija i iznesu im svoje probleme. Okupljanje branitelja nije bilo najavljeno pripadnicima MUP-a ZHK.