Sud BiH
0

Obustavljen postupak protiv Vinka Kondića

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se prekida krivični postupak protiv Vinka Kondića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Ovo rješenje je Sud BiH donio nakon što su saslušani vještaci medicinske struke koji su pregledali optuženog Vinka Kondića i utvrdili da nije sposoban za nastavak suđenja.

U sudskom rješenju se navodi da će krivični postupak, po prijedlogu Tužilaštva BiH, biti nastavljen kada se zdravstveno stanje optuženog poboljša, u mjeri da može učestvovati u postupku.

Vinko Kondić boluje od Parkinsonove bolesti i zbog lošeg zdravstvenog stanja često nije prisustvovao suđenju za zločine počinjene u Ključu. U nekoliko navrata je suđenje odgađano, da bi u septembru 2010. godine sudsko vijeće donijelo odluku kojom je njegov predmet izdvojen iz postupka koji se vodi protiv Boška Lukića i Marka Adamovića.

Enra Suljić, vještakinja neurolog, na ročištu 1. oktobra 2010. godine je predstavila nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Kondića i istaknula kako je realno nemoguće očekivati da će u budućnosti doći do poboljšanja stanja s obzirom na progresivnu prirodu Parkinsonove bolesti.

Tužilaštvo BiH Kondića, Lukića i Adamovića tereti za učešće u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina na području općine Ključ tokom 1992. godine. Kondiću je stavljeno na teret da je kao načelnik SJB Ključ sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem dovođenja te općine u kategoriju "srpskih općina" i pripajanje autonomnoj regiji Krajina i republici srpskog naroda BiH.

U optužnici stoji da je Kondić odgovoran za progon, nezakonita hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, ubistva, zatvaranja, prisilne nestanke i druge zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom općine Ključ.

Kondić je uhapšen u decembru 2007. godine i u pritvoru je bio sve do septembra 2010. godine kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane. Sve do hapšenja Vinko Kondić je bio je branilac pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH.

Nakon ove odluke Suda BiH, suđenje Lukiću i Adamoviću će se nastaviti 13. oktobra.