BiH
2

U BiH identificirano osam vozila ukradenih u EU

FENA
U Sarajevu je završena trodnevna operativna vježba za bh. policijske stručnjake u oblasti otuđenja i krijumčarenja motornih vozila, organizovana u sklopu "Projekta EU podrška provedbi zakona".

Kako je saopćeno iz projekta, rezultat praktičnog dijela obuke je identifikacija osam skupocjenih vozila, koja su pri ranijim policijskim aktivnostima zaplijenjena, ali informacije o porijeklu i vlasništvu vozila nisu bile poznate.

S obzirom da su tokom operativne vježbe policijski službenici imali direktan pristup Evropskoj bazi podataka o identifikaciji vozila EUVID, koja je međunarodno priznata kao elektronski vodič za identifikaciju ukradenih vozila, identifikovali su osam vozila ukradenih u zemljama Evropske unije, od kojih po dva u Njemačkoj i Austriji.

"Naši forenzičari su utvrdili da su ova konkretna vozila ukradena, ali nisu imali pristup alatima kojima bi sa stopostotnom sigurnošću dokazali odakle potiču. Danas je to omogućeno zahvaljujući pristupu evropskim bazama podataka, te efikasnoj i brzoj razmjeni informacija s kolegama širom EU", kazao je Adi Biser, stručni savjetnik iz Odsjeka međunarodne policijske saradnje pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Krađa vozila je kriminalna aktivnost koja ima jasne veze s organizovanim kriminalom. Vozila se ne kradu samo da bi se prodala, već se krijumčare i koriste za izvršavanje i finansiranje drugih kriminalnih djela.

Tokom obuke, diskutovano je i o novim trendovima u krađi i krijumčarenju vozila u regiji, napravljen presjek trenutne situacije i naglašene nove metode koje kriminalne grupe koriste u krađi i preprodaji skupocjenih vozila u BiH i Evropi.

"Potrebno je podržati napore policijskih snaga u otkrivanju specijaliziranih kriminalnih grupa koje se bave ovim unosnim poslom. Ključ današnjeg uspjeha leži u činjenici da je tokom operativne vježbe omogućen direktan pristup ključnim podacima koje su dostupne u EUVID-u. Osigurali smo da sve agencija dobije posljednju verziju ove baze podataka na korištenje", kazao je Karl Lesjak, projektni voditelj tima.