GSS Stanica Sarajevo
0

Obuka helikopterskog spasavanja za 8 pripadnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Obuka helikopterskog sapasavanja za pripadnike Gorske službe spasavanja (GSS) - Stanice Sarajevo izvršena je od 10. do 12. februara u saradnji sa Zračnim snagama Oružanih snaga BiH.

Obuku je uspiješno završilo, te je danas položilo završni praktični ispit osam članova Stanice Sarajevo - načelnik Stanice Adnan Podžo, Elezović Tigtan-doktor, Edin Merzić, Kerim Ferušić, Demir Nermin, Miralem Hasović, Bojan Imamović i Eldin Mulić.

Oni su ujedno i prvi spasioci obučeni za helikoptersko spasavanje iz civilnih struktura u BiH u posljeratnom periodu.

Spasioci su se upoznali o procedurama helikopterskog spasavanja, te načinima djelovanja u stvarnim uslovima spasilačkih akcija.

Završni ispit se sastojao od prilaska iz zraka unesrećenom na teško pristupačnom terenu, pružanja prve pomoći, smještanja u transportno sredstvo (helikopterska nosiljka), te helikopterskog premještanja unesrećenog i spasioca na sigurnu lokaciju za ulazak u helikopter.

S ovom obukom stvoreni su preduvjeti da spasioci Stanice Sarajevo mogu djelovati u stvarnim situacijama, pri čemu bi koristili helikopter kao sredstvo transporta i sredstvo bržeg dolaska na mjesto nesreće.

Ovim bi se u mnogome smanjilo vrijeme dolaska na mjesto nesreće, što u stvarnim situacijama povečava stepen za preživljavanjem unesrećenih.

Ovo nije posljednja aktivnost Stranice Sarajevo i Zračnih snaga OSBiH, što ostavlja prostora za dodatno usavršavanje i zajedničko djelovanje na terenu cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz GSS -Stanice Sarajevo.