BiH
216

Obrušavanje austrougarskih fasada u KS je opasno, za održavanje zaduženi vlasnici zgrada

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Poznati sarajevski arhitekta Mufid Garibija za Klix.ba kaže kako obrušavanje austrougarske ornamentike predstavlja opasnost građanima Kantona Sarajevo, s obzirom na to da se malo ulaže u njihovo očuvanje, te dodaje kako jutrošnje obrušavanje fasade u ulici Maršala Tita nimalo ne iznenađuje.

Garibija ističe kako su balkoni suštinski problem gradnje koja je nastala u vrijeme Austro-Ugarske uprave te da su to najkritičnija mjesta koja se od zakišnjavanja i vode moraju posebno sačuvati novim materijalima.

"Ne čudi me da je došlo do obrušavanja fasade na zgradi u Titovoj ulici koji predstavlja posebnu ornamentiku, a do pada je došlo nakon jučerašnje kiše. U vrijeme Austro-Ugarske uprave nije bilo betonske gradnje - prvi beton se pojavio na Carevoj ćupriji i stropovi su rađeni od metala. Najveći problem gradnje ovoga perioda su i dalje krovovi koji su od bakra, a ne od lima, a onda slijede balkoni i ukrasi kao što je ovaj koji je danas pao. Ne postoji nijedna zgrada u Sarajevu iz ovoga perioda koja nema svoje balkone i vizure što predstavlja veliki problem zbog neodržavanja", kaže sarajevski arhitekta.

Prema njegovim riječima, građanima treba biti jasno da opasnost predstavlja generalno austrougarska gradnja, već upravo balkoni, frizovi i ornametnika koja predstavlja ukrase na zgradama.

Društvo se maćehinski odnosi prema objektima od kulturno-historijskog značaja

Slično mišljenje ima i Nasiha Pozder s Katedre za urbanizam i prostorno planiranje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu koja u izjavi za naš portal kaže kako je teško i nezahvalno paušalno i napamet govoriti o odgovornosti kada se dese incidenti kao ovaj jutros, ali da je jednako važno shvatiti ih kao ozbiljna upozorenja.

"Svake zime svjedočimo sličnim obrušavanjima koja su nerijetko imala i posljedice po slučajne prolaznike. Objekti poput ovoga su, nažalost i pored svoje ambijentalne vrijednosti, kulturno-historijskog značaja potpuno zapostavljeni i degradirani u tolikoj mjeri da ih danas doživljavamo kao prijetnju i ruglo od kojeg svi 'peru ruke', počevši od upravitelja do stanara, pa sve do društva koje se prema njima odnosi maćehinski. Nažalost, vjerujem da će i na ovom objektu koliko već sutra, baš kako je to i na mnogim drugim u centru grada, uključujući i zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osvanuti upozorenje na A4 formatu 'Pazi, fasada se obrušava', do prvog narednog obrušavanja", naglašava Pozder.

Održavanje zgrada u privatnom vlasništvu

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić za Klix.ba navodi da sve zgrade u Kantonu Sarajevo imaju svoje vlasnike čija je nadležnost je održavanje objekata.

"Ministarstvo je u dosadašnjem periodu pomagalo u tom smislu, a to što smo radili pojedinci su doživljavali kao našu nadležnost, iako je istina drugačija. Bez obzira što je u pitanju austrogarska gradnja, radi se o privatnoj zgradi, a ne državnom vlasništvu", navodi Lukić koji je donedavno bio ministar stambene politike, odakle je također dio sredstava izdvajan za održavanje zgrada.

U januaru prošle godine Vlada Kantona Sarajevo predložila promjena naziva i utvrdila nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša koje se proširilo s dosadašnjim Ministarstvom stambene politike.

Obrušavanje zgrada, fasada, stropova i balkona sa zgrada u KS-u nije rijetka pojava, a često se nadležnosti prebacuju s lokalnog na veći nivo. Obrušavanje koje se jutros dogodilo u centru grada moglo je završiti s većim posljedicama, osim materijalnih, a riječ je o masivnom ornamentu na fasadi austrougarske zgrade preko puta Vječne vatre, na prometnoj lokaciji.