BiH
8

Obrazovanjem u borbi protiv cyber kriminala i terorizma

Odgovarajući na rastuće terorističke i cyber napade, a samim tim ujedno i na potrebe domaće i međunarodne zajednice za ekspertima iz cyber sigurnosti, te i oblasti iz nacionalne i međunarodne sigurnosti Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) je razvio dva nova magistarska i doktorska programa.

Za cilj je postavljeno da se obrazuju budući magistri i doktori nacionalne i međunarodne sigurnosti koji bi radili u državnim institucijama, i međunarodnim i nevladinim organizacijama, kao i magistri i doktori kibernetičke sigurnosti za poslove u provođenju zakona, u institucijama vlasti, odbrana, sigurnosti, bankarskog sektora, industrijskih sistema, proizvodnje i zaštite proizvoda.

Upis je u toku, a magistarski i doktorski programi počinju krajem februara. Magistarski i doktorski studiji za cyber sigurnost su razvijeni da bi upoznali studente sa vještinama i znanjem o svijetu cyber sigurnosti i prijetnji, kao i načinima zaštite online vlasništva.

Program se sastoji od obaveznih predavanja i pisanja magistarskog rada, odnosno doktorske disertacije. Ovi studijski programi obučavaju pojedince da odgovore na različite probleme i prijetnje koji se vežu uz cyber sigurnost. Znanje i vještine koje se stiču na ovom studijskom programu pripremaju studente da rade kao inžinjeri u cyber sigurnosti, menadžeri, planeri cyber operacija, inžinjeri za osiguranje softvera, specijalisti, istražitelji i eksperti za digitalnu forenziku.

Magistarski i doktorski studijski programi iz oblasti nacionalne i međunarodne sigurnosti pružaju temeljno znanje i razumijevanje okruženja međunarodne i nacionalne sigurnosti u 21. vijeku. Tokom ovog programa, sigurnost se posmatra sa stanovišta široke teorijske i historijske perspektive.

On također nudi obrazovanje i usavršavanje iz jedne multidisciplinarne perspektive na pitanja koja se bave političkim, historijskim, društvenim i ekonomskim uzrocima i posljedicama prijetnje i korištenja vojne sile, kao i drugih vidova nasilja. Studenti se fokusiraju na teme koje sadrže strategiju, vanjsku politiku, sigurnost, vojnu analizu i rješavanje sukoba.

Znanje i vještine koje se stiču tokom magistarskog i doktorskog studijskog programa iz oblasti nacionalne i međunarodne sigurnosti omogućavaju studentima budući rad u menadžmentu, istraživačkoj ustanovi ili na visokim pozicijama u institucijama vlasti i konsultantskim agencijama, zavisno od nivoa cikulsa studiranja.

Oba magistarska i doktorska programa su kreirana na temeljima američkog obrazovnog sistema, a krediti i ocjenje tokom školovanja su usklađene sa Bolonjskim i sa BiH sistemom.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini je visoko obrazovna institucija na kojem se uči od svjetskih i domaćih priznatih stručnjaka i koja je akreditovana u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Vijeća za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD (ACICS/Accrediting Council for Independent Colleges and Schools).