BiH
5

Obrazovanje odraslih: Goraždanski "ALDI" realizira projekat vrijedan 180.000 eura

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Goraždanska Agencija za lokalne razvojne inicijative "ALDI" u julu je sa Delegacijom Evropske unije u BiH potpisala ugovor o finansiranju projekta "Osiguranje i podizanje kvaliteta obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja".

Projekat vrijedan 180.000 eura trajat će 36 mjeseci i implementirat će se u partnerstvu sa Srednjom stručnom školom "Džemal Bijedić" Goražde, dok značajnu ulogu imaju i Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Služba za zapošljavanje, Privredna i Obrtnička komora BPK Goražde te privrednici koji podržavaju ideju projekta kao značajnu i korisnu za ekonomski napredak kantona.

"Osnovni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti te unapređenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja", kaže Meliha Gačanin, izvršna direktorica ALDI-ja.

Ovaj cilj će se ostvariti kroz edukaciju i treninge koji su usklađeni sa zahtjevima tržišta rada i kroz poboljšanje sistema saradnje poslodavaca, institucija i partnera u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u cilju smanjenja nezaposlenosti i povećanja mobilnosti radne snage.

"Ključni rezultati koji će biti postignuti ovim projektom jesu izrađena Strategija obrazovanja odraslih BPK Goražde, osiguravanje andragoških seminara za 20 prosvjetnih radnika i inžinjera s područja Gornjedrinske regije, certificiranje 250 osoba osposobljenih za rad, od toga 150 registrovanih nezaposlenih koji će dobiti odgovarajuće obrazovanje i certifikate i 100 zaposlenih radnika koji će biti certificirani za zanimanje u kojem su trenutno zaposleni bez formalne kvalifikacije. Također, bit će stvoreni uslovi za polaganje majstorskog ispita za 30 osoba koje su zaposlene u kompanijama na području našeg kantona", pojasnila je direktorica Meliha Gačanin.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge, BPK Goražde je prvi kanton koji je regulisao ovu oblast obrazovanja te će najvjerovatnije prvi u BiH imati izrađenu strategiju obrazovanja.

Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" u saradnji s Agencijom za lokalne razvojne inicijative "ALDI" realizuje treći po redu projekat u posljednje četiri godine.

"Ono što će škola dobiti pored činjenice da ćemo dodatno razviti materijalne resurse je da ćemo stvoriti perspektivu za uvođenje nekih novih zanimanja kao što je i ranije bio slučaj. Prvi put ćemo imati priliku da andragoški podučimo osoblje i vjerovatno ćemo biti prva ustanova u državi koja će obučiti svoje nastavnike za rad sa odraslim osobama i što ćemo dobiti svu zakonsku legislativu vezanu za obrazovanje odraslih, a ono što je najbitnije, a za što smo imali pritisak naše privrede, jeste otvaranje mogućnosti za polaganje majstorskog ispita", kazao je Admir Kurtović, direktor ove škole.

Saradnja partnera i saradnika u projektu potvrđena je potpisivanjem sporazuma, čime je i zvanično počela realizacija projekta. Obaveza potpisnika je maksimalan angažman u ostvarenju ciljeva projekta.