Tužna godišnjica
0

'Obrazovanje gradi BiH': Prvi rođendan bez Jove

Piše: N. Jamaković
Jovan Divjak (Foto: Arhiv/Vanja Lisac)
Jovan Divjak (Foto: Arhiv/Vanja Lisac)
Sedamnaesti rođendan Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" njegovi članovi provode poprilično tužno - s njima nije izvršni direktor Jovan Divjak.

"Danas nam je tužna godišnjica, jer prvi put na našem rođendanu nema čika Jove. Vjerovatno je i njemu jednako teško, međutim, poznajući njega, on to neće pokazati ako ništa zbog dušmana", kaže za Sarajevo-x.com projekt-menadžerica u udruženju Mersiha Tufekčić.

Ona ističe da je Divjak u Austriji skoro pet mjeseci praktično u kućnom pritvoru, jer iako može šetati po Beču on ne može doći u svoje Sarajevo.

"Svi se nadamo da će se njegov slučaj riješiti do kraja ovog mjeseca, jer ako se to ne desi, u augustu su godišnji odmori i on neće moći biti sa nama prije septembra. A on, i u situaciji u kakvoj se našao radi i lobira za Udruženje čak i u Austriji", ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da u Udruženju ovih dana finaliziraju izvještaj s ljetovanja 250 djece na Boračkom jezeru, te pripremaju novu grupu djece za put u Francusku. Također, pripremaju se za novu školsku godinu i skupljaju novac za nove stipendije.

Inače, u 17 godina Udruženje je za više od 4.000 stipendista podijelilo 1,72 miliona eura stipendija, te školskog pribora, sportske opreme i drugih potrepština u vrijednosti 1,5 milion eura. Zahvaljujući Udruženju u proteklim je godinama više od 3.000 djece putovalo u 15 zemalja Evrope, te u Kanadu i Urugvaj.