BiH
0

"Obrazovanje gradi BiH" kontinuirano podržava obrazovanje Roma

FENA
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" svojim projektom "S obrazovanjem u budućnost", koji realizira s Fondom Otvoreno društvo BiH, kontinuirano od školske 2005./2006. podržava redovno školovanje učenika srednjih škola i studenata romske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 13. juna, Fond Otvoreno društvo potpisat će u Sarajevu četvrti ugovor s ovim udruženjem o stipendiranju 81 učenika Roma za školsku 2008./2009. godinu. Očekuje se da će i strani donatori podržati projekt i to najmanje u dosadašnjem iznosu, saopćeno je danas.

Za isti dan je najavljeno održavanje okruglog stola "Moji motivi za obrazovanje" na kojem organizatori žele demantovati predrasude i stereotipe o nezainteresiranosti Roma za obrazovanje. Nakon ovog skupa korisnicima iz romske manjine bit će podijeljene stipendije za maj i juni za školsku 2007./2008. godinu.

Kao i ranijih godina, Udruženje će edukativnim projektima i ljetovanjem zadovoljavati i druge potrebe mladih Roma, kako bi oni razvili sposobnost za djelovanje u lokalnoj zajednici, saopćeno je također.

U okviru projekta "S obrazovanjem u budućnost", zaključno sa školskom 2007./2008. godinom, dodijeljeno je 238 stipednija, a od toga 217 za srednjoškolce i 20 za studente i postdiplomce. Pritom je vođeno računa o uravnoteženoj spolnoj strukturi korisnika.

U školskoj 2007./2008. godini dodijeljena je 91 stipendija, što je gotovo za trećinu veći broj korisnika u odnosu na 2005./2006., a to govori o porastu zainteresiranosti mladih Roma za obrazovanje.

"Navedeni podaci demantuju predrasude i stereotipe o njihovoj nezainteresovanosti. Zbog toga razloge za nedovoljnu zastupljenost Roma u obrazovnom sistemu treba tražiti u odgovornosti šire društvene zajednice za politički, ekonomski i socijalni progres najbrojanije nacionalne manjine u BiH", saopćilo je Udruženje "Obrazovanje gradi BiH".

Pored Fonda Otvoreno društvo BiH, projekt "S obrazovanjem u budućnost" podržali su s 205.105 KM Katolički komitet za borbu protiv gladi i za razvoj, Francuska i Asocijacija Emmaus, Francuska s 20.800 KM, što je ukupno 225.905 KM, saopćeno je.