BiH
333

Obračun kod jok-morala: S naličja mjesta izvještava Čako Pulicer

Klix.ba
Foto: Irhana Šehović/Klix.ba
Foto: Irhana Šehović/Klix.ba
Parlament je izvojevao još jednu veliku pobjedu nad građanima. Dvodnevna blokada je razbijena u 4 sata ujutru snažnim kontraudarom specijalnih kontrakišobranskih snaga.

Akciji je prethodila burna noć.

6. juni

23.00Ponestaje toalet-papira u wc-ima. Počinje da se širi panika. Šefovi poslaničkih grupa drže hitan sastanak. Kako je moguće da nestane papira, na koji se godišnje potroše tone para. Pitanje lebdi u zraku, ali ga niko ne izgovara: Ko toliko ovdje sere?

23.19Dvije službenice izjavljuju da imaju trudove. Svi su iznenađeni da su trudne. Grozno! U trećem mjesecu, a još uvijek nisu na bolovanju. Kao da rade kod privatnika, a ne u Parlamentu.

23.48 Sastanak kriznog štaba. Optimistične vijesti. Brojno stanje demonstranata se smanjuje. Pojavljuju se rupe u obruču. Naređuje se Savi Kovačeviću (kodno ime) da počne pripreme za proboj.

23.56 Demonstranti poručuju: "Dok čujete i jednu pištaljku, znajte da još ima budnih demonstranata".

24.00 Raport o zdravstvenom stanju ranjenika. Lakši ranjenici: dvoje poderanih najlonki, osam razmazanih šminki i sedam migrena. Teži ranjenici: osam proliva, osamdeset osam krvarenja hemoroida, tri sloma živaca i dva uslovna zatvora. (Mogli bi, ali neće zainat, jer nema papira.)

7. juni, opsada parlamenta ulazi u treći kalendarski dan

00.06 Ponestaje kafe u restoranu. Širi se panika i smrad iz toaleta. Parlament naređuje hitnu istragu. Šef unutrašnjeg održavanja podnosi objašnjenje: Ne može vodovod ispumpat koliko Parlament može izasrat.

00.08 Smjena šefa unutrašnjeg održavanja.

00.10 Pokušaj pregovora sa napadačima. Parlamentarci nude strane diplomate za pet kila kafe, mljevene, za aparat, može i fanckova. Napadači nemaju da skuckaju za kafu. Pregovori propadaju.

00.36 Stiže vijest da sva tri telekoma bilježe rekordan dnevni prihod. Članovi velikih stranaka trljaju ruke bez sapuna. Insistiraju da se ne interveniše.

01.05 Novi sastanak kriznog štaba. Na dnevnom redu je prijedlog da se zatočeni parlamentarci evakuišu kroz kanalizacione cijevi u korito Miljacke. Plan se ocjenjuje kao dobar, jer bi mogli proći nezapaženo. Komandant odbrane šalje izvidnicu da procijeni opasnost.

01.14 Komandiri sa položaja vani javljaju da branitelji osjećaju zamor, ali da je stid mnogo veći. Neki bi se pridružili napadačima, ali ne mogu od težine oklopa.

01.20 Svađa među parlamentarcima zbog programa koji će se gledati na najnovijoj plazmi od tri metra. Jedni su za filmski kanal, drugi su isto za filmski kanal. Konsultuje se poslovnik: propisano je da suknja ne može biti više od 5 cm iznad koljena, ali za erotske filmove ne piše ništa. Ad-hoc se donosi odluka o pokretanju procedure za usvajanje izmjena i dopuna zakona o amandmanima na zakon o moralu državnih službenika.

01.35 Stiže izvještaj da je kanalizacija začepljena. Propada plan o evakuaciji kroz prijateljsko okruženje.

01.40 Redovna vanredna hitna sjednica kriznog štaba. Zastupnici koji imaju zatvor odbijaju da rade pod pritiskom.

01.41 Na jednom manjem televizoru jedna grupa parlamentaraca nailazi na film Nevinost bez zaštite. Razočarani su kad vide da nije erotski. Traže evakuaciju helihopterom, ili hitnu intervenciju. Intervenišu lektori i kažu da se ne kaže helihopter nego helikopter. Intervenišu drugi lektori, kažu da se ne kaže ni helihopter, ni helikopter, nego zrakomlat.

01.42 Komandant odbrane dobija izvještaj motorolom o fizičkom obračunu između lektora. Dvoje ranjenih, pogođeni gumicama. Kurtonima, pita komandant. Ne, gumicama za brisanje, odgovara potčinjeni. Situacija je sve teža.

02.05 Svi mekani tepisi su zauzeti, nema više slobodnih mjesta za ležanje.

02.07 Širi se vijest da napadači bacaju suzavac na Parlament, ali odmah stiže i demanti. Ne radi se o suzavcu, nego se nekoliko parlamentaraca izulo.

02.08 Komandant zabranjuje izuvanje u Parlamentu BiH. Za tri sekretarice i dva vozača zabrana stiže prekasno. Pomrijet ćemo ovdje, kaže jedna od žrtava, prije nego što po drugi put izgubi svijest.

02.14 Iz restorana javljaju da imaju zaliha hrane samo za još pola godine. Krizni štab naređuje odbrambenim snagama crvenu uzbunu.

02.24 Izvidnica javlja detaljan izvještaj o snagama neprijatelja: Pješadijsko naoružanje: pištaljki - 249 komada kišobrana dugih cijevi - 96 komada kišobrana kratkih cijevi - 68 komada teža samohodna vozila: 6 invalidskih kolica lakša samohodna vozila: 2 dječijih kolica

02.36 Poslanici pokazuju jedni drugima svoje tvitove i SMS-ove:

  • Bojim se, ali me nije strah, samo fali papira.
  • Nema me 2/3, ali računajte na mene kao da sam u punom sastavu.
  • Bagra, dovezli su plastične bebe u dječijim kolicima, sami sebe tuku pendrecima. Ovo je sve bošnjačko maslo.
  • Njih ima tri stotine, a nas jedva jedna hiljada.
  • Pile ti je u rerni, a tuta je pod krevetom.
  • Izašao sam na pauzu, što pitaš.

02.44 Vijeće sigurnosti UN-a odbio zahtjev da se Parlament BiH proglasi zaštićenom zonom. Ništa od NATO udara na građanske zločince.

02.49 Premijer Turske uputio telegram podrške taocima i ponudio pomoć u policijskoj opremi i naoružanju.

03.05 Zima. Traži se dekica više.

03.10 Krizni štab još jednom razmatra mogućnost proboja. Ne smije se dozvoliti da bude povrijeđenih i ranjenih. Jedan dio poslanika traži hapšenja demonstranata. Prijedlog se odbija uz obrazloženje: ne može ih sud osuditi, koliko ih Budimir može pomilovati.

03.13 Izvještaji s položaja govore da se brojčano stanje neprijatelja osipa. Najveće rupe su tamo gdje su preko dana bili intelektualci.

03.22 Krizni štab donosi odluku da se započnu pripreme za proboj.

03.39 Komandant vrši smotru jedinica za proboj. Zadovoljan je čistoćom opreme i naoružanjem vrijednim deset skupih operacija bolesne djece koja nemaju JMB.

03.50 Parlament izdaje naredbu za nenasilno probijanje obruča. Naredba je: Ranjenike ne smijemo ostaviti.

03.52 Komandant drži govor antikišobranskoj jedinici. Citat: Junaci!

Tačno u 4 sata neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim oklopima i pendrecima. Obraz našeg Parlamenta, obraz naše prestolnice treba da bude svetao poput vaših crnih uniformi. Policajci! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala nas je sa svog brojnog sranja. Vi nemate, dakle, da brinete za čast vašu, ona više ne postoji.

Zato, napred, u glavu! Smrt narodu, sloboda fašizmu!

04.00 Antikišobranska jedinica u silovitom udaru probija redove demonstranata. Sviće, petak je, počinje vikend, još malo pa će i utakmica.