BiH
0

Obraćanjem Špirića nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS-a

FENA
Obraćanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikole Špirića danas je nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Špirić poslanicima obrazlaže razloge svoje ostavke koja je uslijedila nakon posljednje odluke visokog predstavnika u BiH, navodeći da nije mogao da pređe preko činjenice da je "obezvlašćen" i da je očekivao da će Vijeće za implementaciju mira korigovati Lajčakovu odluku.

Sjednici prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović te drugi predstavnici RS-a u zajedničkim organima.

Predviđeno je da poslanici i danas razmatraju ''Utvrđivanje stava parlamenta RS-a o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH i zahtjevima od 19. oktobra".

Skupština je 29. oktobra u prvom djelu sjednice usvojila Deklaraciju povodom najnovijih odluka Miroslava Lajčaka te prekinula raspravu da bi sačekala da se objavi komunike Vijeća za implementaciju mira u BiH nakon sjednice 30. i 31.oktobra.

U Deklaraciji je rečeno da Skupština smatra da je Lajčak svojim odlukama nastavio s prekoračenjima dejtonskih ovlašćenja, da je OHR derogirao sopstveno tumačenje u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i poslovnicima oba doma parlamenta BiH od 25. februara 2000. godine, čime stvara ambijent pravne nesigurnosti i neizvjesnosti i da nametnuti Zakon nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i Aneksom IV sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BiH, posebno Ustavom zagarantovanu poziciju RS-a i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština je tada tražila od Vijeća za implementaciju mira u BiH dodatne garancije za ravnopravnost entiteta i naroda u Bosni i Hercegovini, što je u osnovi Daytonskog sporazuma, a "što ne može biti narušavano jednostranim odlukama visokog predstavnika te izmijenjenim pravilima odlučivanja u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U današnjem nastavku zasjedanja očekuje se da Narodna skupština RS-a ponovo razmotri odluke visokog predstavnika i zahtjeve za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika i vraćenje prenijetih nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Po završetku nastavka pete posebne sjednice, održat će se i redovna Skupštine na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava RS-a donošenjem amandmana na entitetski ustav.

Amandmani su prijedlog grupe poslanika, pripremljen od Odbora za ustavna pitanja Skupštine, a odnose se na usklađivanje odredbi s evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Tako bi se iz Ustava RS-a, između ostalog, trebalo da briše odredba o smrtnoj kazni.