BiH
135

Oboljeli od plućne hipertenzije besplatan lijek imaju samo u KS-u, u drugim kantonima košta 800 eura

Klix.ba
Oboljeli od plućne hipertenzije, rijetkog oboljenja krvnih sudova pluća, suočavaju se s različitim poteškoćama. Iako u BiH ne postoji registar oboljelih od ove bolesti, na teritoriji čitave države postoje pojedinci koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti i kojima je potreban lijek.

Ipak, lijek Revatio je dostupan samo pacijentima u Kantonu Sarajevo i u RS-u, dok pacijenti iz drugih kantona FBiH moraju izdvajati više od 800 eura za njega.

"Mi smo udruženje formirano na nivou cijele BiH, ne želimo problem spuštati na kantonalni nivo. Svi smo oboljeli od ove rijetke bolesti i svima treba lijek bez obzira na to u kojem kantonu živimo, koliko imamo godina, koje smo nacionalnosti, od koje plućne hipertenzije bolujemo. Mi govorimo o pacijentima oboljelim od plućne hipertenzije i njihovom pravu na život i ne želimo da nas dijele i razdvajaju po bilo kom osnovu, u ovom slučaju mjestu življenja", govori za Klix.ba predsjednica skupštine udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije "DAH" u Bosni i Hercegovini.

Navodi kako im je sljedeći korak ponovno obraćanje nadležnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću, kao i ombdusmenima za ljudska prava.

"Ukoliko u našoj državi ništa ne postignemo i ponovo naiđemo na nerazumijevanje zbog nedostatka sredstava ili čega već drugog što će navesti, ne preostaje nam ništa drugo nego pokrenuti tužbu protiv države u kojoj živimo i u kojoj nam je uskraćeno osnovno ljudsko pravo - pravo na život", poručuje Hodžić.

Dodaje kako se radi o tako malom broju oboljelih da je to na državnom i federalnom nivou zanemariva cifra, bez obzira na to što je lijek veoma skup.

"Jedan od ciljeva borbe članova Udruženja DAH koje čine pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine je da nas ne dijele ni po kojem osnovu: ni na pedijatrijske i ostale pacijente, ni na pacijente iz kantona Sarajevo i ostalih kantona, ni na pacijente iz Federacije i RS-a, BiH i Evrope... Svi smo bolesni i svi moramo imati dostupan lijek. Ovo je diskriminacija i mi se u 21. vijeku moramo ovako bolesni boriti i protiv toga", zaključuje Vera Hodžić u razgovoru za Klix.ba.