BiH
34

Oboljele od raka dojke: Smrtno ugrožene i primorane čekati citostatike

Piše: E. A.
Seja Bavčić
Seja Bavčić
Međunarodni dan borbe protiv raka se obilježava svake godine 4. februara i predstavlja jedinstvenu inicijativu pod kojom se cijeli svijet ujedinjuje u borbi protiv globalne epidemije malignih oboljenja. Ove godine u fokusu njegovog obilježavanja su biranje zdravih stilova života, rano otkrivanje, liječenje za sve i maksimalan kvalitet života.

Goraždansko Udruženje za borbu protiv karcinoma dojke Biser upozorilo je na ovaj dan da su osobe oboljele od karcinoma prinuđene svakodnevno ukazivati na nedostatak citostatika na klinikama u BiH i činjenicu da su smrtno ugroženi pacijenti osuđeni na čekanje.

"Udruženje Biser i 23 partnerska udruženja u BiH podržavaju sve te ciljeve, ali ove godine smo primorani da se borimo i zalažemo za ostvarivanje svog osnovnog ljudskog prava, prava na život. Mjesecima traje nedostatak citostatika na našim klinikama i pacijenti su primorani na čekanje. Šta to čekanje znači za mnoge od njih je pitanje o kojem ne smiju ni razmišljati. Takvo stanje se ponavlja posljednjih nekoliko godina, kada se od oktobra ili novembra dešava nestašica lijekova koja se produžava do kraja januara. Da li je to tzv. ušteda? Da li su krivi dobavljači? Fondovi? Ma, ne zanima nas! Dosta je izgovora i neurađenog posla. Naši životi nisu za igranje", poručila je u razgovoru za Klix.ba Seja Bavčić, predsjednica Udruženja Biser Goražde.

Ona ističe da godinama traje borba udruženja, ali i svih članica, a upućuju se i prijedlozi o prevazilaženju ovakvih situacija.

"Naša država nije ili ne želi da ispoštuje osnovno ljudsko pravo, pravo na život. I evo nas opet sa istim zahtjevima. Ukidanje tendera za nabavku lijekova Federalnog fonda solidarnosti, povrat PDV-a i akcize. Na ovaj način bi bilo moguće riješiti situaciju i osigurati liječenje za sve", dodaje Bavčić.

"Prestanimo biti zemlja koja svoje probleme prebacuje na druge. Ne dozvolimo da se ljudi, kada im je najgore, moraju još dodatno boriti da iznađu sredstva kako bi preživjeli. Lijek, ukoliko postoji, mora biti dostupan i ordiniran svima. Pravo na život imaju i pacijenti sa metastatskim promjenama, jer je medicina dokazala da je uz kvalitetnu terapiju i tim pacijentima omogućen dug i kvalitetan život", kaže Bavčić.

U Udruženju smatraju da je Međunarodni dan borbe protiv raka idealna prilika da se progovori o svim temama vezanim za liječenje malignih oboljenja uz naglasak na podizanje svijesti o redovnim pregledima, ranoj detekciji i prevenciji.

"Iz vrlo pouzdanih izvora imamo informaciju da se lijek Vemurafenib (Zelboraf) koji koristi naša sugrađanka Elvira Bičo nalazi na federalnoj esencijalnoj listi C, te da lijek zbog visoke cijene i dugotrajnog korištenja još nikome nije odobren. Pitam se iz kojih razloga je uopće i stavljen na listu C", dodaje Bavčić.

Predsjednica Bisera upozorila je na činjenicu da je sve veći broj građana koji trebaju pomoć za lijekove jer nemaju sredstva, a država nema rješenja.

"Također, naša druga mlada sugrađanka Ramiza Alajbegović, koja koristi citostatik Mitotan za 20 dana korištenja ovog lijeka mora izdvojiti 2.000 maraka i tražiti dobavljača koji joj ga može isporučiti, s obzirom na to da se u BiH ne može naći. Ramiza je nezaposlena, živi sa bolesnom majkom od socijalne pomoći. Pitam se kamo ide naše društvo i ko to ima pravo uskratiti lijek i adekvatno liječenje? Zar nam pravo na liječenje nije zagarantovano?", dodaje Bavčić.