Kula stara 253 godine
0

FOTO / Obnovu sahat-kule u Foči finansira Ambasada Češke

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Foči bi uskoro trebalo da počne obnova sahat-kule stare 253 godine, a obnovu satnog mehanizma finansiraće Ambasada Češke u BiH sa 6.500 eura.

Direktorica Turističke organizacije Foča Dragana Ivanović rekla je Srni da su radovi, nakon provedenog javnog tendera, povjereni zemunskoj Industriji satova.

"Ovo preduzeće će uskoro pristupiti obnovi satnog mehanizma i očekujemo da radovi budu završeni za mjesec dana", rekla je Ivanovićeva. 

Ona je dodala da bi trebalo da bude obnovljena i unutrašnjost koja je građena od neobrađenog kamena, kao i vrata čiji će oblik ostati autentičan onom iz vremena u kome je sahat-kula nastala.

Dragica Ćurčić, kustos Muzeja "Stara Hercgeovina" u Foči, kaže da je ova sahat-kula jedan od najstarijih kulturno-historijskih spomenika ovog tipa u BiH.

"Od 1758. godine, kada je izgrađena u centru Foče, satni mehanizam popravljan je 1844. godine, kao i 15 godina poslije Drugog svjetskog rata. Prvi put popravku su finansirali trgovci, a drugi put opština Foča", navela je Đurčićeva, izražavajući nadu da će se uskoro ponovo čuti otkucaji sahat-kule koja je, uprkos svemu, uspjela da "odoli zubu vremena". 

Ona je dodala da je sahat-kula sagrađena od nežbukanog kamena u obliku četvrtaste prizme, visoka je 20 metara i pokrivena šatorskim krovom. 
"Osnova je četverougaona, dimenzija 310 sa 320 centimetara. U kulu se ulazi kroz metalna vrata visoka devedesetak centimetara, a do satnog mehanizma vode drvene stepenice. Satovi su smješteni ispod samog krova kule i okrenuti su na četiri strane. Sat se svakih pola sata oglašavao jednim udarcem gonga, dok je pune sate označavao odgovarajućim brojem udaraca gonga", pojasnila je Dragica Ćurčić.