Sud BiH
0

Obnovljeno suđenje Željku Ivanoviću za zločine u Srebrenici 28. januara

FENA
Obnoveljno suđenje Željku Ivanoviću zakazano je za 28. januar pred Apelacionim vijećem Suda BiH, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Ivanović je u aprilu 2012. osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

Apelaciono vijeće je ovu presudu ukinulo, te odredilo održavanje novog pretresa.

Tužilaštvo smatra da u obnovljenom postupku nije potrebno izvođenje novih dokaza, već reproduciranje iskaza koji je zaštićeni svjedok "I-3" dao na prvostepenom suđenju, kao i čitanje zapisnika sa saslušanja osumnjičenih Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića.

Odbrana nije imala primjedbe na prijedlog Tužilaštva, ali je od Apelacionog vijeća tražila da ponovo ispita zaštićenog svjedoka "I-3", navodeći da je ovo "ključni svjedok", koji je pred Državnim sudom iskaze davao više puta.

  • Nakon što je izašao iz zatvora i odslužio kaznu, ovaj svjedok je otišao u Srbiju, gdje sada živi. Od njega imam potvrdu da želi da svjedoči putem video-linka, jer, kako je rekao, u BiH više nikad neće kročiti. Napominjem da su iskazi ovog svjedoka u odnosu na optuženog Ivanovića dosta kontradiktorni i da je krajnje vrijeme da "I-3" kaže šta je istina, rekao je Petko Pavlović, advokat optuženog.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu smatrajući da je svjedok "I-3" iskaze davao i kao svjedok Tužilaštva, ali i kao svjedok Odbrane, te da bi njegovo ponovno ispitivanje bilo "čisto gubljenje vremena".

Apelaciono vijeće će odluku o svjedočenju "I-3" donijeti naknadno.

Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske u Šekovićima, nepravosnažnom presudom je proglašen krivim da je učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su u julu 1995. pokušavali kroz šumu pobjeći iz Srebrenice, te sprovođenju zarobljenika u skladište Zadruge u mjestu Kravica kod Bratunca, znajući da će biti ubijeni.

Kako je navedeno u presudi, koju je Apelaciono vijeće ukinulo, Ivanović je 13. jula 1995. izašao iz stroja formacije koja je pucala u zarobljenike te prošao iza skladišta s namjerom da onemogući bijeg zatočenika kroz prozore.

Ivanovića će tokom obnovljenog postupka zastupati Petko Pavlović, advokat kojeg je Sud BiH odobrio kao branioca po službenoj dužnosti, prenosi BIRN - Justice Report.