Inicijativa za Svjetsku baštinu
1

Obnovljeno Jevrejsko groblje novo mjesto za posjetioce Sarajeva

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Restauracijom i konzervacijom glavne kapije na Jevrejskom groblju u Sarajevu stekli su se uvjeti za pokretanje inicijative za uvrštavanje ovog memorijalnog kompleksa od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Ovo je najavljeno danas pri prezentaciji radova koje je finansirala Njemačka ambasada u BiH sa više od 50.000 KM.

Prema riječima predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija, riječ je o najstarijem jevrejskom groblju u Sarajevu koje u kontinuitetu služi svojoj namjeri od davne 1630. godine, otkada datiraju najstariji spomenici.

"Ono što je značajno istaći je da su spomenici kakve imamo na ovom groblju jedinstveni u Evropi. Sličnih uzoraka ima u Španiji, ali ovi spomenici podsjećaju na bosanske stećke, što govori da su Jevreji, kada su došli u BiH, preuzeli običaje koje su ovdje zatekli. Groblje je bilo izuzetno dobro sačuvano do posljednjeg rata, kada je bilo na liniji fronta i kada je teško oštećeno.

Zahvaljujući razumijevanju naših partnera u BiH i svijetu završena je prva faza restauracije groblja i dovedeno je u stanje kakvo je bilo pred početak neprijateljstava u BiH, kada je bilo prvi objekt u BiH koji je trebao biti kandidiran za zaštitu na Listi UNESCO-a", naglasio je Finci.

Njemačka ambasadorica u BiH Ulrike Maria Knotz kazala je da se ideja za restauraciju rodila početkom 2010. godine, ali zbog složenosti projekt je zahtijevao dugotrajne pripreme.

"Nakon restauracije manastirske crkve Svetog Trojstva u Vozućici i Ali-bega Kapetanovića džamije u Vitini, ovo je treći projekt iz zaštite nacionalnih spomenika. Kulturno naslijeđe igra važnu ulogu kod stvaranja kulturnog i nacionalnog identieta, a Jevrejsko groblje svjedoči o protjerivanju Sefarda iz Španije i o tome kako su našli novu domovinu", kazala je Knotz.

Jevrejsko groblje u Sarajevu je poslije praškog, najstarije i najveće. Na 32.000 kvadratnih metara su sahranjivani Jevreji iz Sarajeva. Međutim, postoji i posebna grobnica, tzv. geniza, u kojoj su sahranjivane vjerske knjige koje su bile oštećene, jer se kod Jevreja i vjerske knjige sahranjuju gotovo kao i ljudi, uz istu ceremoniju.

"Restauracija ovog groblja otvara jedno novo mjesto za posjetioce Sarajeva. Ovo je jedan novi moment sačuvanja kulturne baštine, jer ne zaboravimo da je u stara vremena petina Sarajeva bila jevrejska", istaknuo je Finci.

Godine 2004. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku da je Jevrejsko groblje memorijalni kompleks od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu.