BiH
8

Obnovljeno dječije igralište u naselju Breka

Klix.ba
U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar, kojeg realizira općinska Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove u saradnji sa komunalnim preduzećem "Park", tokom ove građevinske sezone obnovljeno je dječije igralište u Ulici Hamze Orlovića u naselju Breka. Za ovaj projekt Općina Centar je izdvojila gotovo 52.000 KM.

S obzirom da postojeće igralište nije zadovoljavalo standarde sigurnosti koji su propisani za ovakve prostore namijenjene djeci, projekt je uvršten za realizaciju tokom ove kalendarske godine.

Obnovljeno igralište u Ulici Hamze Orlovića zauzima površinu od 300 kvadratnih metara, od čega je 124 m2 pokriveno kulir pločama, a na 176 m2 postavljena je gumena podloga. Na početku radova uklonjen je stari oštećeni mobilijar i asfaltno-betonska podloga.

Nakon što su postavili odgovarajuću tamponsku podlogu radnici ''Parka'' su ugradili kulir i gumene ploče te postavili 54 metra betonskih ivičnjaka oko igrališta. Na kraju radova je postavljen novi parkovski mobilijar: dječija kula za penjanje sa toboganom, četvorosjedna klackalica i vrtuljak, te je ugrađeno sedam klupa sa naslonima i četiri korpe za otpatke. Izgrađena je i popločana pristupna staza dužine 15 metara koja od igrališta vodi do obližnjih zgrada. U sklopu ovog projekta preostalo je da radnici preduzeća ''Park'' hortikulturno urede prostor oko igrališta gdje će zasijati travu na 400 kvadratnih metara te 30 metara žive ograde i 45 sadnica ukrasnog grmlja i stabala bjelogorice niskog rasta.

Na ovom području koje administrativno pripada Mjesnoj zajednici ''Breka Koševo II'' također su okončani radovi u ulicama Hamze Orlovića kod broja 11 i Himze Polovine 33 gdje su uređene manje parkovske površine a potom ograđene zaštitnim željeznim stubićima, saopćeno je iz Pres službe Općine Centar Sarajevo.