BiH
2

Obnovljena unutrašnjost sarajevske Katedrale

FENA
Danas je u Vrhbosanskom nadbiskupskom ordinarijatu održana konferencija za novinare u povodu završetka unutrašnjih radova u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova.

Na konferenciji su govorili kardinal Vinko Puljić, metropolit vrhbosanski, njemački sveštenik mons. Heribert August, počasni kanonik Kaptola vrhbosanskog, i Dieter Philipp iz njemačkog grada Aachena, voditelj radova na obnovi unutrašnjosti katedrale.

Osvrćući se na početku konferencije na značaj radova u katedrali, kardinal Puljić istaknuo je da je sarajevska katedrala kroz svojih 122 godine postojanja ponos grada i svih stanovnika Sarajeva i svih građana Bosne i Hercegovine.

Kazavši da se ovom restauracijom vraća izvorni izgled katedrale iz 1889. godine, napomenuo je da ova obnova ujedno značila i lijepu gestu zbližavanja sa prijateljima iz Aachena. Izrazio je na kraju nadu da će Grad i Kanton Sarajevo znati vrjednovati katedralu kao istinski spomenik kulture čuvajući njenu vanjštinu i ne dopuštajući organiziranje neprimjerenih događaja ispred katedrale.

"Dobrota i ljepota ljudi ovdje u Sarajevu polučili su u meni ideju da katedralu učinim ljepšom jer je ona majka svih crkava u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a ujedno je i privlačno mjesto za turiste. Tako sam spontano odlučio predložiti kardinalu Puljiću i kolegama kanonicima ovdje u Sarajevu renoviranje katedrale uz pomoć darovatelja iz Aachena", rekao je mons. August, spomenuvši da je to bilo moguće izvesti uz pomoć oko stotinu darovatelja koji su svoju motivaciju za pomoć u renoviranju katedrale nalazili u želji da ovdašnjim katolicima pomognu u obnovi mjesta za molitvu i da ljudima drugih religija pokažu dobar znak zajedništva Katoličke crkve u svijetu.

Philipp je kazao da je proces restauracije započeo uzimanjem uzoraka i istraživanjem arhivskih crteža koji su prikazivali izgled originalnih slika u katedrali. Napomenuvši da je od septembra 2010. u vraćanje ponovnog izgleda unutrašnjosti katedrale utrošeno oko 16.000 radnih sati, pojasnio je da su restauraciju izvršili radnici firme "Color paleta", koje je podučavao restaurator Peter Rohn.

Upitan za komentar o restauraciji katedrale, kardinal Puljić je kazao da teško oštećene freske-slike ovog puta nisu restaurirane dok je u izvornom obliku obnovljena sva druga ornamentika i unutrašnjost u povodu 130. godišnjice uspostave redovne crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini.

Za restauraciju je utrošeno 500.000 eura, a predviđena je i restauraciju orgulja za šta je potrebno dodatnih 100.000. Institucije vlasti su u ovom projektu učestvovale sa svega 20.000 KM.