Medicinski fakultet u Sarajevu
0

Obnovljen Centar za molekularnu medicinu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu otvoren je rekonstruirani Centar za citogenetiku i molekularnu medicinu, a njihove usluge su prvenstveno namijenjene u naučno-nastavne svrhe a služe i za dijagnostičke usluge građanima BiH.

Na pres-konferenciji organiziranoj tim povodom rukovoditeljica Centra prof. dr. Slavka Ibrulj ističe da tim centra čine mladi istraživači - magistri i doktori medicinskih i bioloških nauka koji su educirani i certificirani u međunarodno priznatim centrima i laboratorijima te potpuno osposobljeni za primjenu metoda citogenetike i molekularne medicine.

Centar s laboratorijem za citogenetiku, ispunjava sve međunarodne standarde u toj oblasti, osnovan je 1984. godine i prvi je laboratorij u BiH koji se bavi prenatalnom (iz uzoraka plodne vode ili krvi pupčanika može se odrediti hromozomska konstitucija fetusa) i postnatalnom citogenetičkom analizom i dijagnostikom koja se najčešće radi kod osoba s kongenitalnim anomalijama, psihomotornim zaostatkom u razvoju ili kod onih koji imaju problema sa začećem. Ibrulj kaže da su te analize vrlo važne jer su često odlučujuće u postavljanju pravilne dijagnoze.

Docent dr. Radivoj Jadrić iz Laboratorije za molekularnu medicinu kaže da taj laboratorij ima najmoderniju opremu, kadar i metodologiju rada za dijagnostiku genskih poremećaja, nasljednih bolesti, neoplazmi, infektivnih oboljenja te detekciju monogenskih i poligenskih bolesti.

Centar će biti na usluzi mladim istraživačima magistrima i doktorima nauka, ali i onim koji tek počinju izradu magistarskih i doktorskih disertacija, te edukativna baza za studente dodiplomske i postdiplomske nastave što će omogućiti bolje povezivanje teorije i prakse.

Dekan Medicinskog fakulteta Bakir Mehić precizirao je da ti laboratoriji nisu u mreži zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo, te da su cijene njihovih usluga za građanstvo formirane na ekonomskoj bazi.

U godini kad obilježava 65 godina kontinuiranog rada Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu otvorio je i rekonstruirani amfiteatar koji nosi ime akademika Seida Hukovića. Akademik Huković je izuzetan naučni doprinos dao u oblasti farmakologije promoviranjem modela sistema izoliranih organa eksperimentalnih životinja koji se i danas koristi u suvremenim farmakološkim ispitivanjima.

Medicinski fakultet u Sarajevu dosad je dao 27 akademika i 540 doktora nauka od kojih je akademik Seid Huković bio prvi doktor medicinskih nauka na Univerzitetu u Sarajevu i najmlađi akademik.