BiH
71

Obnova sanitarnih prostorija i ulaznih portala u školama

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat obnove sanitarnih prostorija i zamjenu dotrajalih ulaznih portala u četiri osnovne škole.

U toku je sanacija sanitarnih prostorija u osnovnoj školi "Fatima Gunić“ koje nisu obnavljane još od 1977. godine i u lošem su stanju. Također, radovi se izvode i u školi "Aleksa Šantić“, gdje je u toku renoviranje muškog i ženskog toaleta. Uporedo sa ovim radovima u toku je zamjena portala i ulaznih vrata u školskim objektima "Osman Nuri Hadžić" i "Skender Kulenović". Za ove namjene iz Općinskog budžeta je izdvojeno 55.000 maraka.

"Veliki broj školskih objekata na području općine Novi Grad Sarajevo građen je prije trideset i više godina. Problem održavanja školskih objekata ne rješava se u potrebnoj mjeri zbog neodstatka finansijskih sredstava. Stoga je Općina Novi Grad Sarajevo u budžetu izdvojila sredstva za pomoć školama sa područja Novog Grada", rekao je pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj Općine Novi Grad Sarajevo Elvir Resić.

Govoreći o projektima koji se provode u resornoj službi, Resić je istakao da će se u cilju stvaranja jednakih uslova za sve učenike, ove godine realizirati i projekat nabavke školskog pribora za prvačiće i učenike slabijeg materijalnog stanja za školsku 2014./15. godinu.

Kako je kazao Hajrudin Ćuprija, direktor Osnovne škole "Fatima Gunić“ sanacijom sanitarnih prostorija, konačno će učenici ove škole u potpunosti moći koristiti prostorije u kojima je ranije bila smještena Peta gimnazija.

"Prostorije škole koje je koristila Gimnazija stavili smo u funkciju, čime smo doprinijeli da se nastava odvija samo u prvoj smjeni, ali nam je za potpuno korištenje tog prostora bila neophodna sanacija sanitarnih čvorova. Zahvalni smo Općini Novi Grad što vodi brigu o obrazovnim ustanovama, iako to nije u njihovoj primarnoj nadležnosti i obradovani činjenicom da će i taj dio školskog prostora uskoro biti u upotrebi“, rekao je Ćuprija.