Osman Topčagić
0

Obnova reformskog procesa uvjet za kandidaturu u EU

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić smatra da BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u prvom kvartalu ili početkom drugog kvartala naredne godine.

On je u razgovoru za Fenu kazao da je preduvjet da taj zahtjev bude primljen s kredibilitetom da se obnovi reformski proces u BiH, koji je objektivno u zastoju.

  • To znači da moramo raditi na ispunjenju zahtjeva "pet plus dva" koje je definirala međunarodna zajednica, ali isto tako na krupnim zahtjevima iz Evropskog partnerstva, pripremiti razradu našeg akcionog plana za provođenje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Onda, u takvoj atmosferi, možemo podnijeti zahtjev za članstvo i očekivati da on bude primljen s kredibilitetom, rekao je Topčagić.

Taj zahtjev se podnosi državi koja predsjedava Evropskom unijom, koja će ga staviti na dnevni red sjednice Vijeća Evropske unije.

  • Ako se sve države slože, one će zadužiti Evropsku komisiju da ispita spremnost. A ispitivanje spremnosti se radi tako što se dobije upitnik od 4.000 do 5.000 pitanja. Onda treba u roku od tri mjeseca spremiti odgovore, pojasnio je Topčagić.

Smatra da je to onda izazov za bh. administraciju, ali i politiku.

A na osnovu analize tih odgovora, Evropska komisija će dati mišljenje.

  • Ako je pozitivno, ako se države članice slože, to znači dobijanje kandidatskog statusa, istaknuo je Topčagić.

Uporedo s tim ide i proces ispunjavanja uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

  • Zaista, iako se to zvanično ne povezuje, mislim da je to suštinski povezano da zemlja koja napreduje ka kandidatskom statusu može dobiti i ukidanje viza. Naravno, uz ispunjavanje onih specifičnih uvjeta vezanih za vizni režim, rekao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.