BiH
0

Obnova fasade zgrade Parlamenta BiH počinje u junu

FENA
Sporazum između BiH i Kraljevine Norveške o finansiranju rekonstrukcije i obnove zgrade Parlamenta BiH potpisan je danas u Sarajevu.

U ime Parlamentarne skupštine BiH Sporazum je potpisao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ilija Filipović, a uime Kraljevine Norveške ambasador te države u BiH Jan Braathu.

Živković i Filipović su nakon potpisivanja Sporazuma izrazili zahvalnost i zadovoljstvo zbog spremnosti Kraljevine Norveške da izdvoji novac za obnovu fasade zgrade PSBiH, koja se već polako obrušava i okarakterizirali to kao nastavak podrške te države za razvoj parlamentarne demokratije u BiH.

Ambasador Braathu današnji je događaj okarakterizirao kao nastavak suradnje dviju država, te istaknuo da ova suradnja ima i konkretnu i simboličnu vrijednost. Konkretno će pomoći u saniranju vanjskog izgleda zgrade PSBiH, a simbolično je to dio pomoći Norveške parlamentarnim društvima širom svijeta.

Izvođač rekonstrukcije fasade je sarajevska firma "Unigradnja". Vrijednost radova je oko 3,5 miliona KM. Oko 80 posto sredstava za obnovu osigurava vlada Kraljevine Norveške, dok će preostalih 20 posto biti izdvojeno iz budžeta institucija BiH.

Radovi će početi 2. juna, a rok za završetak je oko šest mjeseci. Nivo oštećenja je takav da fasada u sadašnjem stanju prijeti sigurnosti i zaposlenih i gostima koji posjećuju taj objekt. Obnovom će biti obuhvaćena površina od oko 7.000 kvadratnih metara, odnosno oko 4.000 kvadratnih metara kamena i oko 3.000 staklenih površina i bravarije.