BiH
10

Obnova Baščaršijskog trga odgođena do daljnjeg jer nema novca

Piše: E.S.H.
(Foto: Općina Stari Grad)
Rekonstrukcija Baščaršijskog trga u Sarajevu je trebala početi u oktobru. Bilo je planirano da se postojeća konstrukcija od kamenih ploča hreše u potpunosti ukloni i da se uradi rekonstrukcija kompletne vodovodne i kanalizacione mreže, kišne kanalizacije, polaganje cijevi za vatrodojavu i javnu rasvjetu, te popločavanje Trga.

Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije Baščaršijskog trga su u augustu potpisali Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Fatih Karadža, direktor TIKE - predstavništvo za BiH. Projekat je vrijedan oko 1.100.000 KM, a trebale su ga finansirati Općina Osmangazi iz Burse i Općina Stari Grad u omjeru 50:50.

Radovi su trebali početi u oktobru i već sada se privoditi kraju, ali nisu ni počeli. Potražili smo objašnjenje u press službi Općine Stari Grad, gdje su nam rekli da nisu osigurana sredstva koja je Općina Stari Grad trebala izdvojiti za rekonstrukciju Baščaršijskog trga.

"S obzirom na to da nije razmatran Prijedlog Odluke o privremenom prenosu i korištenju sredstava (550.000 KM) koja se nalaze na posebnom namjenskom transakcijskom računu Općine Stari Grad, nisu osigurana sredstva koja je Općina Stari Grad trebala izdvojiti za rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Iz navedenog razloga, realizacija projekta je prolongirana do daljnjeg. U međuvremenu, izvršena je hitna sanacija i zamjena polomljenih kamenih ploča na Baščaršijskom trgu", navedeno je u odgovoru iz press službe Općine.

Baščaršijski trg je jedna od najopterećenijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada. Namijenjen je prvenstveno pješačkom saobraćaju, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim vozilima, te vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.

Baščaršijski trg je nepravilnog oblika, čija duža strana iznosi 219,59 m. Širina trga je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze sa obje strane, a kreće se od 10 do 44 m. Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj sa klupama za odmor i česmama sa vodom za piće.