Općina Novo Sarajevo
0

Obnova 25 stambenih jedinica za srpske povratnike

FENA
Potpisivanje Ugovora s korisnicima Projekta CEB II koji se nalaze u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima u Republici Srpskoj upriličeno je danas u Općini Novo Sarajevo.

Projekt se odnosi na sanaciju i obnovu 25 stambenih jedinica na području općine Novo Sarajevo. Projekt su potpisali korisnici projekta (25 porodica srpske nacionalnosti), Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Novo Sarajevo.

Vrijednost projekta je oko 640.000 KM, a radi se o kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope koja se implementiraju putem Fonda za povratak. Izvođač radova bit će firma "Centrotrans - MT Internacional".

Projekt sanacije ratom uništenih stambenih objekata pod nazivom "Ceb II", realizovat će se u koordinaciji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je odgovorno za monitoring cjelokupnog projekta, Fondom za povratak BiH kao finansijerom projekta, Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica koje vodi implementaciju ugovora, te Općinom Novo Sarajevo koja je odgovorna za pružanje tehničke pomoći u realizaciji ovog projekta.

"Radi se o Projektu pražnjenje kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja BiH, a obuhvaća i FBiH i RS i Brčko Distrikt. Projekt podrazumijeva obnovu stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke u skladu sa stambenim minimumom, koji je utvrđen na nivou državnog ministarstva i bit će kasnije podržan s održivim povratkom", kazala je šefica Odsjeka za povratak u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Šefka Palo.

Projekt je na području BiH finansiran kreditnim zaduženjem Razvojne banke Vijeća Evrope od 12 miliona eura i sredstvima domaćih vlasti od osam miliona eura, a u održivom povratku podržan je od holandske vlade, kazala je Palo dodavši da je ovim projektom planirana obnova oko 1.100 stambenih jednica.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglasio je da ova općina radi puno na podršci različitim projektima koji su vezani za povratak.

"Štab za pomoć povratnicima u RS-u u Općini Novo Sarajevo, koji radi već osam godina, samo je ove godine u svrhu održivosti povratka na teritoriju RS-a implentirao iz općinskog budžeta oko 150.000 KM, i to su aktivnosti koje će ova općina i nastaviti da se Aneks 7. u potpunosti implementira", kazao je Koldžo.

Na području FBiH još živi oko 2.500 porodica u kolektivnim smještajima.