Bjelašnica
0

Objekti ZOI priključeni na gasnu mrežu

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić simbolično je danas na Bjelašnici priključio dva objekta JKP ZOI '84 na Bjelašnici na distributivnu gasnu mrežu.

Ministar Jusić je kazao kako ovo predstavlja mali korak za ovo ministarstvo, ali veliki za ZOI '84. Po njegovim riječima, projekt je naročito značajan s aspekta zaštite okoliša, jer se radi o području koje je Federacija BiH proglasila zaštićenim područjem.

Naveo je da je vrijednost projekta iznosila više od 150.000 KM, pri čemu su nove cijevi položene u dužini od 780 metara.

Jusić je kao daljnje korake na Bjelašnici najavio uređenje skijaških staza prije nove sezone i uvođenje nove rasvjete.

On nije zadovoljan brigom Kantona prema ovom području, koje je potisnito u drugi plan u vrijeme recesije, te su zaustavljeni projekti izgradnje kabinske žičare i uređenja staza. Ipak je najavio da će Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu učiniti znatno više.

Direktor ZOI '84 Nedžad Ajnadžić je današnji događaj ocijenio još značajnijim ako se ima u vidu recesija, jer je završen proces gasifikacije Bjelašnice i uklapanja u ekološke standarde.

On, međutim, nije zadovoljan tempom razvoja područja Bjelašnice i Igmana. Naime, prema biznis-planu i studiji izvodljivosti o razvoju ovog područja, u prvoj godini realizacije biznis-plana trebalo je uložiti 10 miliona KM.

Međutim, s tim se kasni i dolazi do velikog dispariteta u razvoju sličnih područja u regionu. Ipak je najavio da će do početka nove sezone biti završen projekt osvjetljenja staza za noćno skijanje, što će omogućiti dodjelu važnih svjetskih utrka prema standardima Svjetske skijaške federacije (FIS), te bunara potrebnog za vještački snijeg.

Ajnadžić je kazao kako je "tužan" što se stalo u razvoju ovog područja, dok se, naprimjer, na Jahorini završavaju dvije nove žičare i projekt vještačkog zasnježivanja staze u dužini od tri kilometra.

Poseban zastoj je nastao zbog odgode projekta kabinske žičare na Bjelašnici, jer je odabrani investitor odustao zbog recesije, ali Ajnadžić vjeruje da Vlada KS i Vlada FBiH trebaju izdvojiti novac za ovu kapitalnu investiciju.

  • Nema razvoja ovog područja bez kabinske žičare i više staza po FIS standardima. Vlada KS ima najveći budžet u državi, a vlada koja nije kadra stati iza razvojnih projekata na ovom području treba da razmisli o svom položaju. Ja razmišljam o svom položaju - poručio je direktor ZOI '84 Ajnadžić.