CIKBiH
0

Objavljeni utvrđeni izborni rezultati

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIK) je danas na sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2010. godine.

Kako je saopćeno iz CIK-a BiH, rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića je tri dana od dana objave utvrđenih izbornih rezultata, a procedura podnošenja zahtjeva propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

CIKBiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

U skladu s odredbama spomenutog člana Izbornog zakona BiH, nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat mogu zahtijevati da CIK ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat kandidirali za izbore.

Općinska izborna komisija može zahtijevati da CIK ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu u njenoj općini.

Akreditirani posmatrač može zahtijevati da CIKBiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač.

Također, ovjerena politička stranka, koalicija, nezavisni kandidat ili akreditirani posmatrač mogu zahtijevati od CIK-a da ponovno broji glasačke listiće za glasanje u odsutnosti, glasačke listiće kojima se glasalo izvan BiH ili nepotvrđene-kovertirane glasačke listiće.

Grupa od 50 ili više birača, koji su glasali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da CIKBiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasali.

Kako je saopćeno, CIK može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića ako su ispunjeni uvjeti, kao što su da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditirani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika, političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili općinska izborna komisija.

Uvjeti su i da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni, zatim da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni, da je u zahtjevu navedeno da bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate.

Također, zahtjev mora biti podnesen CIK-u u roku od tri dana od dana kada je Komisija objavila izborne rezultate.

CIKBiH može po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića, saopćeno je.

Utvrđeni rezultati su objavljeni na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. www.izbori.ba.