BiH
95

Objavljeni prvi konačni nezvanični rezultati referenduma u RS-u, slijedi usvajanje u NSRS-u

Piše: A. P.
Siniša Karan, predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj, saopštio je danas prve konačne nezvanične rezultate u nedjelju provedenog referenduma u tom entitetu.

Rečeno je da je od 1,2 miliona građana RS-a sa pravom glasa, koliko ih je imalo priliku iskazati stav o tome da li podržavaju obilježavanje i proslavljanje Dana RS-a 9. januara, sa "da" odgovorilo 677.721 ljudi ili 99,81 posto, dok je "ne" na glasačkim listićima zaokružilo 1.291 osoba ili 0,19 posto.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Kako je rekao Karan, na osnovu ovih rezultata glasanja Komisija je utvrdila preliminarne nezvanične rezultate: da je referendum punovažan jer je na njemu glasala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak.

"Referendumsko pitanje je dobilo podršku građana", istakao je Karan na konferenciji za medije dodavši kako je Komisija utvrdila da je "referendum uspješno obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi" te je preliminarno proglasio rezultat referenduma punovažnim.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Konačni izvještaj, nakon verifikacije svih rezultata glasanja, bit će dostavljen Narodnoj skupštini RS na usvajanje. Rezultati će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od dana njihovog konstatovanja.