BiH
360

Objavljena knjiga "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade"

Piše: E. A.
Muamer Džananović
Iz štampe je izašla knjiga "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992. - 1995. godina" autora mr. Muamera Džananovića.

Izdavač knjige čiji je tiraž 1.000 primjeraka je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu čiji je Džananović uposlenik. Sadržaj knjige zapravo i čini višegodišnje istraživanje Džananovića o zločinima počinjenim nad djecom Goražda.

"Nažalost, u periodu opsade artiljerijsko-pješadijskim naoružanjem, uključujući snajpersko djelovanje, ubijeno je i ranjeno najmanje 548 djece, čiji identiteti su utvrđeni do danas. Ovim istraživanjem dokazala se istina. To znači da su rezultati ovog djela vjerodostojni i nesumnjivi, što je i najveći uspjeh. Ovim istraživanjem utvrdile su se također i istinske namjere srpske politike i vojske, a dokazalo se da status sigurne zone UN-a Goraždu i njegovom stanovništvu nije značio ništa. Zbog nemarnosti međunarodnih organizacija stradao je veliki broj djece", kaže Džananović za Klix.ba.

U uvodnom dijelu knjige izloženo je sve ono što je značajno za sami način istraživanja, te će poslužiti čitaocu da dobije širi uvod u samu problematiku. Drugi dio "Goražde u velikosrpskim strateškim ciljevima" daje hronologiju događaja koji su doveli do agresije na Republiku BiH i opsadu Goražda te, između ostalog, otkriva krajnje namjere Vojske RS, kao i ulogu međunarodnih organizacija u počinjenim zločinima. Knjiga u svom trećem dijelu dokazuje da su civili bili meta napada čak i u borbi za preživljavanje te da su, primjerice civilni objekti, uključujući medicinske ustanove, smišljeno granatirani. Posljednje poglavlje knjige "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade" je i najznačajnije, u njemu autor dokazuje da su djeca sistematski ubijena i ranjavana za vrijeme opsade.

Sistematski i ciljano ubijani

"Zločini počinjeni nad djecom tokom opsade dokazuju da su i djeca bila meta i cilj velikosrpskog agresora i njegovih kolaboracionista radi formiranja etnički čiste srpske države. Stradanje djece najbolje ilustrira namjere i svu surovost i ravnodušnost planera velikosrpskih 'strateških ciljeva'. Djeca su, prema međunarodnom humanitarnom pravu, zaštićena od bilo kakvog napada, što je bilo dobro poznato onima koji su počinili zločine. Ipak, skoro četiri godine agresor je kršio elementarna prava djece oduzimajući im pravo na život, teško ih ranjavao, uništavao im domove, uskraćivao pravo na obrazovanje, hranu, vodu, električnu energiju, i na kraju nije dozvolio da se adekvatno sahrane, što je apsolutno dokazano ovim djelom", tvrdi autor knjige.

Da je riječ o valjanom i pouzdanom saznanju potvrdjuje i akademik prof. dr. Smail Čekić u svojoj recenziji, te ističe da je riječ o značajnom istraživanju i relevantnim rezultatima istraživanja do kojih je došao Muamer Džananović.

Dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA u svojoj recenziji knjige, između ostalog, piše da genocid nad Bošnjacima nije bio visokotehnološki niti kvaziapstraktan, kao što je to bio, naprimjer, holokaust nad Jevrejima.

Izvinjenje roditeljima

"U Bosni i Hercegovini, posebno u 'sigurnim zonama UN-a', a Goražde je bilo jedna od tih sigurnih zona, nasilje je bilo blisko. Dželat i žrtva bili su licem u lice. Blizu i potpuno vidljivi. Nasilje, torture, silovanja, ubistva u Goraždu, toj nesigurnoj zoni UN-a, su bili vidljivi za razliku od birokratske magle i tajnovitosti koja je pratila nacističko izvršenje 'konačnog rješenja'", piše Muratović.

Prof. dr. Dželal Ibraković, redovni profesor na FPN UNSA, piše u svojoj recenziji, između ostalog, kako nema tog cilja i nema te ideologije i politike koja je vrijedna samo jednog dječijeg uzdaha, pa i ova knjiga predstavlja vrijedan spomenik koji ne dozvoljava da se sve zaboravi i da se uz genocid, ekocid, urbicid, uz sve njih i memoricid, i u ratu i nakon njega, pojavi kao novi oblik nastavka genocida'

"Najveću zahvalnost dugujem roditeljima, najbližim srodnicima i prijateljima ubijene djece kojima se još jednom izvinjavam što sam 'kopao' po njihovim 'najdubljim ranama'. Bol koju oni osjećaju vjerovatno samo oni potpuno razumiju, ali nama preostaje da ne dozvolimo da sjećanje i uspomene na njihove najmilije ostanu samo njima, već je potrebno da sačuvamo spomen na te žrtve. Roditelji, srodnici i prijatelji ubijene djece to apsolutno razumiju i podržavaju", kaže Džananović.

Promocija ove knjige bit će centralni događaj obilježavanja Dana BPK i Općine Goražde, a planirana je u subotu 19. septembra u Velikoj Sali Centra za kulturu Goražde u 12:15 sati. Promotori knjige su dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina, Emir Oković, premijer BPK Goražde, Hamid Bahto, general ARBiH i Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.