BiH
0

Objavljena imena učesnika projekta Career days "Change. You can“

Sarajevo-x.com
Na press-konferenciji koja je danas održana u svečanoj sali Ekonomskog fakulteta u 11 sati povodom 7. Career days "Change. You can“, objavljena su imena učesnika ovog projekta

AIESEC, kao najveća studentska organizacija na svijetu svake godine realizuje više projekata koji su društveno korisni. Jedan od tih projekata je i 7. Career days " Change. You can“, čiji je primarni cilj ostvarivanje kontakata između studenata i tržišta poslovanja, i na taj način smanjenje nezaposlenosti mladih, kao i povećanju njihove aktivnosti. U ime Lokalnog komiteta Sarajevo govorila je Anesa Muhović koja je rekla da u vremenu kada su mladi jako nezainteresovani za ono što se dešava u njihovoj okolini, imaju šansu da iskoriste ono što im AIESEC može da ponudi ovim projektom.

"Mladi moraju da shvate da u današnjem svijetu sama diploma nije dovoljna, bitno je da teoretska znanja dobivena na fakultetu pretoče u praksu. Kroz taj praktični dio stiču vještine i razvijaju sebe kao ličnosti što će im biti od velike koristi u budućem zaposljenju.“

Jedna od organizatorica projekta Nina Đumrukčić, pričala je o samom projektu te o studentskim praksama koje će sutra imati svoj štand što je i novina ove godine. Studenti će moći u kontaku sa ambasadorima koji će promovisati državu u koju mogu ići na praksu i odgovoriti na pitanja studenata vezana za vizu, prevoz itd. Neki od ambasadora su i ambasadori Danske, Slovenije, Egipta, Češke itd., a British Council će biti umjesto ambasadora Velike Britanije.

Azra Čaušević se također obratila medijima sa informacijama za kompanije koje će nuditi studentima priliku zapošljavanja, volontiranja i stipendiranja. Trideset štandova će biti ispred BBI-a. Neke od kompanija učesnica su Coca-Cola, koja je i generalni sponzor, HT Eronet, Orbico, Sparkasse bank, Kult kao nevladina organizacija koja nudi volontiranje te Hema organizacija koja nudi stipendiranje. Preporučuje se svima koji će doći sutra da ponesu svoj CV kako bi ostavili kompanijama i organizacijama te se na licu mjesta prijavili na upražnjena radna mjesta. Za više informacija i upražnjenim mjestima može se pogledati na stranici www.studentskakarijera.ba.

Ove godine će biti organizovane i radionice u Cinema City-ju u sali V u periodu od 10 do 14 sati na kojima će se pored prezentacijskog dijela organizovati i rad u timu a neke od tema su vezane za pisanje prvog CV-a, pripreme za prvi intervju, kako se prezentovati te zašto je važno volontirati u toku studija. Na radionice se može prijaviti preko online aplikacije koju je moguće popuniti preko Facebook stranice 7. Career days "Change.You can“.

U petak navečer će biti održan i After party u The Clubu i počinje od 21:30 sati.