MUP RS
0

Objavljena imena osoba kojima su vraćene putne isprave

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a objavilo je danas imena 15 osoba kojima će na osnovu odluke visokog predstavnika u BiH biti vraćene putne isprave koje su oduzete 10. jula 2007.

Putne isprave, uključujući lične karte, bit će vraćene: Nenadu Andriću, Radovanu Ćirkoviću, Momiru Deuriću, Spomenku Gariću, Mići Gavriću, Stevi Iliću, Siniši Miljaniću, Milošu Milovanoviću, Petku Milovanoviću, Danilu Petroviću, Sekuli Petroviću, Sretenu Petroviću, Zoranu Spajiću, Rodoljubu Stanimiroviću i Zoranu Zekiću, saopćio je MUPRS-a.

Radi se, kako se saznaje, o policajcima RS-a protiv kojih je Tužilaštvo BiH obustavilo istrage, a neki od njih su već vraćeni na posao u policiju RS-a, nakon što su bili suspendovani do okončanja istrage.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo danas je potvrdio novinarima da među onima kojima su vraćena dokumenta nije Dragomir Andan, kojeg je visoki predstavnik na zahtjev nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte smijenio s mjesta zamjenika načelnika Uprave za obuku MUP-a RS-a.

Inače, MUPRS-a je imena onih kojima se vraćaju dokumenta objavio nakon što je od OHR-a obaviješten o novom nalogu odlazećeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

U saopćenju MUP-a RS-a se podsjeća da u obrazloženju odluke visoki predstavnik u BiH, kojom se vraćaju dokumenta za 15 od ukupno 93 osobe, ne daje pravo bilo kojoj osobi s ove liste na odštetu, po osnovu bilo koje naknade, beneficija, privilegija, odnosno statusa koje je izgubila kao rezultat primjene naloga o oduzimanju putnih isprava od 10. jula 2007.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je 10. jula 2007. donio odluku o oduzimanju putnih isprava od 93 osobe s tzv. "srebreničke liste", koje su pod istragom za slučajeve ratnih zločina na području Srebrenice 1995., odnosno za učešće u mrežama koje pomažu optuženim pred Haškim tribunalom, među kojima je i 36 policajaca MUP-a RS-a.