BiH
0

Objavljena imena dobitnika priznanja "Sloboda" Međunarodnog centra za mir

FENA
Komisija za dodjelu priznanja Međunarodnog centra za mir donijela je danas u Sarajevu odluku o dodjeli priznanja "Sloboda" za ovu godinu.

Pojedinci iz BiH i svijeta koji su dobili priznanje "Sloboda" su Jasmila Žbanić (BiH), Bogić Bogićević (BiH), Krunoslav Cigoj (Hrvatska), Janez Drnovšek (Slovenija), Mirjana Miočinović (Srbija) te Tilman Zulh (SR Njemačka).

Priznanje "Sloboda" za institucije u BiH pripalo je Međureligijskom vijeću BiH, Operi Narodnog pozorišta Sarajevo, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, Univerzitetu u Sarajevu, Umjetničkoj galeriji BiH te Muzeju Grada Sarajeva.

Aleksandrijska biblioteka - Aleksandrija, EFA - Evropska asocijacija festivala (Gent), IPA - Internacionalno udruženje izdavača (Ženeva) te ISPA - Međunarodno društvo umjetnosti (New York), institucije su u svijetu koje su proglašene dobitnicima ovog priznanja.

Međunarodni centar za mir Sarajevo svake godine dodjeljuje tradicionalnu nagradu "Sloboda" povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Nagrada se dodjeljuje za poseban doprinos borbi za ljudska prava i slobode u BiH, Evropi i svijetu.