BiH
0

Objava presude optuženom Ivici Vrdoljaku 10. jula

FENA
Sud Bosne i Hercegovine objavit će 10. jula presudu u krivičnom predmetu protiv Ivice Vrdoljaka koji je optužen za djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Dervente i Bosanskog Broda.

Prema navodima u optužnici, Vrdoljak je krajem juna 1992. u objektu Silos u Polju u Derventi u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nečovječno postupao prema zatvorenim Srbima.

Navodno je neutvrđenog dana u junu 1992. izveo četiri civila i s drugim osobama ih tukao rukama i nogama, a u julu iste godine u skladištu robne kuće "Beograd" u naselju Tulek u Bosanskom Brodu u večernjim satima više puta izvodio zatvorenike u neosvijetljenu prostoriju i tu ih s drugim osobama tukao.

Pri iznošenju završnih riječi tužitelj Mirsad Strika predložio je danas sudećem vijeću da donese odluku koja će optuženoga Vrdoljaka oglasiti krivim i izreći mu kaznu zatvora propisanu zakonom, dok je Vrdoljakov branitelj Krešimir Zubak mišljenja kako nema dokaza da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret te da ga treba osloboditi i ukinuti mu pritvor.

Tužiteljstvo smatra da je u toku glavnog pretersa predočilo dovoljno dokaza na temelju kojih bi se optuženi mogao osuditi za navedeno krivično djelo.

“Optuženi je u inkriminirano vrijeme bio vojno lice i bio je dužan da se pridržava pravila Ženevske konvencije. Pored toga, svjedoci optužbe su veoma uvjerljivo govorili o zlostavljanjima u logorima, dok se iskazima odbrane ne može prikloniti vjera, jer je očigledno da se radi o prijateljima i rodbini optuženoga koji mu žele dati alibi”, stav je tužiteljstva.

Nasuprot tome, odbrana je ustvrdila kako je uspjela dokazati alibi svome branjeniku. To je obrazložila podatkom da “Silos” i danas postoji, ali je činjenica da nema nijednog kata kako su to tvrdili svjedoci tužiteljstva. Proturječja, naglasio je Zubak, postoje u iskazima svjedoka u vezi s vremenom koje su proveli u tom objektu, zatim fizičkim izgledom i funkcijom optuženog, kao i mjestom, vremenom i načinom izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

“Iskazi svjedoka tužiteljstva su međusobno proturječni i u kontradiktornosti su s njihovim ranijim iskazima”, kazao je Zubak, navodeći kako je deset svjedoka tužiteljstva dalo ukupno 44 iskaza, a neki pojedinačno i po četiri ili šest proturječnih iskaza.