BiH
7

Obišao ih reis Kavazović: Mještani Hendekuše u ribarskim odijelima dolaze do svojih kuća

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Bojnička cesta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stanovnici naselja Doglodi i Osjek ni večeras neće imati mirnu noć. Bez struje su, njihove kuće su poplavljene, a kiša još ne prestaje.

U Doglodima kao da nema žive duše. Mještani su se evakuirali ili preselili na gornje spratove svojih kuća iz kojih ne izlaze. Voda sa Bojničke ceste povukla se u odnosu na prethodni dan, ali je i dalje neprohodno. Veliki broj kuća je poplavljen, kao i poljoprivredno zemljište. Stvorilo se veliko jezero u kojem plivaju čak i patke.

Situacija je i dalje vrlo teška u Osjeku, ulici Hendekuša, gdje su kuće odsječene. Vatrogasci do mještana dolaze čamcima kojim im dostavljaju pitku vodu i hranu. Danas ih je posjetio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

"Situacija je stvarno teška. Mnogo kuća je poplavljeno, ali hvala Bogu nema žrtava, međutim ima materijalne štete. Civilna zaštita i općina, koliko vidim, obezbjeđuju makar hranu. Problem je regulacija korita rijeke Bosne koja je trebala biti urađena, ali nije. Ljudi su već ogorčeni i ljuti, ali s pravom. Želio sam da dođem i vidim situaciju, te da uputim apel muslimanima, jer ima drugih mjesta koja su ugroženija od ovog poput Olova, Maglaja, Zavidovića, Brčkog i Bijeljine, da se solidarišemo. Mi ćemo iz Islamske zajednice učiniti sve što je u našoj moći, ali ovdje je potrebna državna intervencija da se pomogne i obezbjedi kako ne bi došlo do velike tragedije", rekao je za Klix.ba reis Kavazović koji je u pratnji načelnika Općine Ilidža, Senaida Memića, obišao poplavljena područja i kuće.

Tridesetak osoba ostalo je u svojim poplavljenim kućama u ulici Hendekuša. Četiri osobe, među kojima su i dvije starice, jutros su evakuirane čamcima. Jedan od mještana već dva dana prelazi duboku vodu u ribarskom odijelu sa svojim četverogodišnjim sinom, kako bi svojoj porodici obezbjedio hranu i ostale potrepštine.

"Struje nemamo, a poplavljeno nam je prizemlje i sve okolo kuće. Do kuće dolazim u ribarskom odijelu, a sina nosim na ramenima. U kući me čekaju žena i sedmomjesečna beba. Dobili smo pitku vodu", rekao nam je mještanin.

Tokom boravka naše ekipe stigla je pomoć iz jednog sarajevskog supermarketa. Veliki broj paketa s namirnica bit će podijeljen porodicama koje su ostale u svojim kućama, a među kojima je i dosta djece.

"Podijeljene su i deke, plinske boce, te paketi hrane. U slučaju potrebe evakuacije imamo osigurane prostorije u Mjesnoj zajednici. Također, pripadnici vatrogasne jedinice dežuraju stalno i čamcima obilaze kuće", rekao je Ibrahim Mustafić iz Mjesne zajednice Osjek.

Vatrogasci su na terenu već 48 sati. Promrzli i umorni, ali ne žale se. Vrijedno rade i pomažu mještanima. Tokom naše posjete, obišli su kuće i podijelili hranu, a potom su čamcem prevezli dvije djevojčice koje su otišle kod rodbine na toplije mjesto.

I mještani i vatrogasci se nadaju prestanku padavina kako bi se ova noćna mora okončala i konačno se vratili normalnom životu.