BiH
6

Obillježeno 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta

Klix.ba
U prostorijama EU info centra u Sarajevu danas je obilježeno 25 godina UN–ove Konvencije o pravima djeteta.

Tim povodom organizovan je događaj posvećen radu sa djecom bez roditeljskog staranja i njihovim pravima kroz promociju art projekta "Muzička Soba", te projekcije tri jednominutna filma koji su dio projekta "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" koje su u cijelosti proizvela djeca sa i bez teškoća u razvoju.

Projekat "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" dio je aktivnosti šireg programa "Jačanja sistema socijalne zastite i društvene inkluzije djece u Bosni i Hercegovini" koji od 2008. godine finansira Evropske unija u ukupnom iznosu od 4,6 miliona eura.

Kratke filmove su uradila djeca uz podršku NVO Genesis Project i Fondacije za kreativni razvoj, kao dio kampanje "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" koji se realizuje u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-om i Evropskom Unijom.

Filmovi imaju za cilj da promovišu dječija prava i društvenu inkluziju sa naročitim fokusom na mogućnosti i izjednačavanja prava djece sa poteškoćama u razvoju. 

Projekat "Muzička Soba" namijenjen je svim ranjivim kategorijama bh. društva, a svoju prvu adresu pronašli su u Domu Bjelave za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu. Zamišljen je kao kreativni kutak u kojem štićenici sa pedagozima i muzičarima kroz muziku provode slobodno vrijeme učeći historiju muzike, muzičke stilove, kompozitore, upoznavajući se sa muzičkim instrumentima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja, pisanjem autorskih pjesama, upoznavanjem sa osnovama muzičke produkcije i sl.

Dobrobit djece u BiH u cjelini i problemi sa kojim se djeca susreću svaki dan jeste i ostaje pitanje od velike važnosti za sve zemlje članice EU. Konkretno, aktivnosti usmjerene na djecu sa teškoćama u razvoju i izgradnju sistema koji će osigurati adekvatne politike socijalne zaštite je glavni je prioritet Evropske unije.