Prijatelji životinja u BiH
0

Obilježite Svjetski dan bez mesa

FENA
Udruženje Prijatelji životinja u BiH obilježit će Svjetski dan bez mesa, koji se u cijelom svijetu obilježava uz prvi dan proljeća, pozivajući druge da razmisle o etičkom načinu ishrane i napominjući da su biljke hrana budućnosti.

"Ovog mjeseca, etički osviješteni pojedinci, ali i udruženja i institucije u više od 25 zemalja i 60 gradova svijeta pozdravit će dolazak proljeća, tako što će svoje prijatelje i susjede pozvati da na prvi dan proljeća odbace svoje mesne navike i razmisle o svim prednostima vegetarijanske ishrane", saopšteno je iz ovog udruženja.

Svjetski Dan bez mesa obilježava se već više od 20 godina širom svijeta. U prenošenju poruke zdravog i nenasilnog načina života milionima građana širom svijeta, te promoviranju ishrane zasnovane na bezmesnoj osnovi pridružit će se i potporu dati i gradonačelnici mnogih gradova u kojima se obilježava Dan bez mesa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) utvrdila je da su prehrambeni faktori odgovorni za najmanje 30 posto svih kancerogenih oboljenja u zapadnim zemljama.

Kod slučajeva raka dojke, prostate, bubrega, debelog crijeva i gušterače, utvrđeno je da je konzumacija crvenog i prerađenog mesa, zasićenih/životinjskih masnoća, kao i ‘teška’ hrana s puno mesa povećala rizik od dobijanja raka.

Velike studije u Engleskoj i Njemačkoj pokazale su da kod vegetarijanaca postoji 40 posto manja vjerovatnost razvoja raka u usporedbi s onima koji jedu meso.

Kako navode Prijatelji životinja u BiH, svaki drugi građanin BiH umre od bolesti srca i krvnih žila, a podaci pokazuju da se te bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti u više od 90 posto slučajeva.

"Sve je više ljudi koji iz suosjećanja prema patnjama životinja odbacuju meso. Osnova etičkog vegetarijanstva je spoznaja da ostala živa bića imaju osjećaje i da su njihovi osjećaji isti našima, kao i nepobitna činjenica da meso nije potrebno u ljudskoj prehrani", ističe ovo udruženje.

Stoga poručuje kako prvi dan proljeća ove godine može biti prvi dan savjesnijeg odnosa prema životinjama, prirodi i vlastitom zdravlju.