Svečanom akademijom i prijemom
78

Obilježeno sedam godina postojanja Oružanih snaga BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svečanom akademijom i prijemom za visoke zvanice u Sarajevu je večeras obilježen 1. decembar - Dan Oružanih snaga BiH i sedam godina od formiranja Oružanih snaga.

Prigodan muzički program priredili su orkestar Oružanih snaga BiH i studenti muzičkih akademija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, a dodijeljene su nagrade i zahvalnice autorima najboljih literarnih radova, srednjoškolcima koji su tokom ove godine konkurisali u Ministarstvu odbrane BiH.

Obraćajući se prisutnima, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić istakao je da su Oružane snage do sada kroz svoje aktivnosti pokazale veliku angažovanost u sprečavanju posljedica različitih prirodnih nepogoda, u podršci procesu deminiranja, kao i izgradnji infrastrukture u povratničkim naseljima.

On je rekao da su Oružane snage BiH pokazale i dovoljnu osposobljenost prilikom angažovanja u mirovnim misijama širom svijeta, u kojima učestvuju od osnivanja.

"U 2013. godini moramo preduzeti dalje napore na unapređenju odbrambenog sistema BiH, što, između ostalog, podrazumijeva i rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine i viškova naoružanja i municije", naglasio je Osmić.

Prema njegovim riječima, reforma odbrane je do sada najuspješnije provedena reforma u BiH, koja je pokazala da je napredak u BiH i u tom periodu bio moguć, bez obzira na posljedice ratnih događaja.

Osmić je rekao da članstvo BiH u NATO nema alternativu i da je ulazak u NATO za BiH garancija bezbjednosti.

Ministar odbrane BiH uručio je i nagrade autorima najboljih literarnih radova u ovoj godini - učenici SSŠ "Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju" Sarajevo Dženani Jusupović, učenici Srednje škole "28. juni" u Istočnom Sarajevu Tanji Pljevančić i učenici Katoličkog školskog centra Antoneli Korać.