BiH
0

Obilježeno osam godina od stradanja makedonskih vojnika

SRNA
U Memorijalnom parku u bazi Butmir danas je obilježeno osam godina od helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika EUFOR-a makedonskog kontingenta.

Komemoraciji i odavanju pošte nastradalim prisustvovali su komandant EUFOR-a general-major Johan Luif, predstavnik Ambasade Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski i viši nacionalni predstavnik Makedonije u EUFOR-u major Igor Nikčevski.

Obraćajući se makedonskim zvaničnicima, komandant Luif je rekao da se sa velikom tugom sjećaju pogibije 11 pripadnika EUFOR-a iz Makedonije koji su 12. januara 2008. godine izgubili život u tragičnoj nesreći.

"Nadam se da ova komemoracija u bazi Butmir dovoljno pokazuje koliko cijenimo i razumijemo ovaj veliki gubitak i ogroman bol koji osjećaju porodice poginulih i vaša zemlja. Ovo je prilika da se sjetimo njihovih života, izvanrednog duha, profesionalizma i doprinosa misiji mira i stabilnosti u BiH", istakao je Luif.

Počast jedanaestorici poginulih u helikopterskoj nesreći odala je i EUFOR-ova počasna garda.

Helikopter, koji je letio iz baze Butmir prema Skoplju 12. januara 2008. godine srušio se zbog loših vremenskih uslova. U nesreći je poginulo osam putnika i tri člana posade.