BiH
0

Obilježeno 65 godina Pedijatrijske klinike Sarajevo

FENA
Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obilježila je danas 65. godišnjicu postojanja, a tokom prigodne svečanosti govornici su podsjetili na historijat klinike i njena teška razaranja tokom proteklog rata.

Klinika, kao prva specijalizirana ustanova za liječenje djece u BiH, osnova je 1947. godine, a tada je brojala samo 60 bolesničkih kreveta, dok je nakon obnavljanja klinike poslije rata njen kapacitet porastao na 160 bolničkih kreveta od čega 30 kreveta u intenzivnoj njezi.

Predsjednica Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu acc.prof.dr. Senka Mesihović - Dinarević govorila je o novoj klinici koja sada vrši usluge tercijarne njege i ima 218 uposlenika koji rade u 12 odjeljenja te tri dnevne bolnice.

Upoređujući napredak klinike u proteklom periodu Mesihović - Dinarević naglašava da je klinika imala 2003. godine 3.000 prijema, dok je u 2011. imala oko 4.700 prijema na kliniku, izražavajući nadu da će ove godine biti izvršena prva transplantacija koštane srži.

Okupljenim ljekarima, zdravstvenim radnicima i osoblju klinike kao i prisutnim gostima iz drugih zemalja obratio se i federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović naglasivši da je u toku procedura da Pedijatrijska klinika postane prvi referalni zdravstveni centar po savremenim standardima u FBiH.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen podsjetio je na sliku kada su ljekari bebe u inkubatorima iz Pedijatrijske klinike prebacivali u podrume, što je bila najstravičnija slika koja je pokazala svu žestine agresije na BiH.

Dodao je da se Gradska uprava i Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo da na 60. godišnjicu (2007. godine) ovoj klinici dodijeli najviše priznanje Šestoaprilsku nagradu za doprinose u liječenju najmlađih sugrađana i razvoju grada, pokazujući najveći stupanj humanosti.

Poželjevši ovoj klinici i njenim uposlenicima još mnogo uspješnih godina naglasio je da posebno želi povećanje nataliteta i manje posla u liječenju djece od opakih bolesti, a što više rada na prevenciji koja je i dio obaveze cjelokupnog društva.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, a putem Pedijatrijskog edukativnog centra upriličena je Međunarodna "XII ljetna pedijatrijska škola" za ljekare i medicinske sestre i tehničare kojoj je prisustvovalo oko 400 zdravstvenih radnika iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Kako je kazala jedna od voditeljica ove škole mr.dr. Danka Miličić-Pokrajac teme ove škole bit će pedijatrijska nefrologija, fizijatrija i dermatologija, a cilj skupa je da se zdravstveni radnici upoznaju o najnovijim dostignućima iz pedijatrijske oblasti.

Budući da je ovo 12. put kako se održava škola, Miličić-Pokrajac kaže da su iskustva pozitivna te da svako novo dostignuće dobro dođe u razvoju medicine koja se veoma brzo usavršava.

Danas je promovirana i knjiga "XII ljetna pedijatrijska škola".