BiH
0

Obilježeno 30 godina Mašinskog fakulteta u Zenici

FENA
Svečanom sjednicom i promocijom 25 novih inžinjera i inžinjera mašinstva danas je u velikoj sali Općine Zenica obilježena 30. godišnjica Mašinskog fakulteta u Zenici.

O značaju Fakulteta formiranog 1977. Odlukom Općine Zenica, govorili su njegov današnji dekan prof.dr. Dušan Vukojević, rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Sabahudin Ekinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Zdenka Merdžan i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

«Formiranjem Univerziteta u Zenici 2000. godine stvoren je konačno čvrst, pravni okvir kojim je Mašinski fakultet postao jedna od sedam članica Univerziteta u Zenici. Fakultet je u proteklom periodu opravdao svoje postojanje, a posebno treba istaći veliko zalaganje kolektiva u ratnom periodu, gdje smo održali kontinuitet i kvalitet nastave i bili primjer drugima u stvaranju pogodnog ambijenta za sve građane i nacionalnosti. Na putu ka Evropskoj uniji čemu teži naša zemlja, Mašinski fakultet svjesno i odgovorno uvodi i provodi Bolonjsku deklaraciju, uvodimo ECT sistem i u očekivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mi svoj dio obaveza provodimo svjesno i odgovorno», između ostalog rekao je prof.dr. Dušan Vukojević, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici.

Tokom današnje svečanosti promovirana je i monografija Mašinskog fakulteta u Zenici koji je tokom svog postojanja iškolovao 883 diplomirana inžinjera, 159 inžinjera mašinstva, 43 magistra tehničkih nauka i 20 doktora tehničkih nauka.