Prisustvovale i Žene u crnom
4

Obilježeno 20 godina od zločina u Foči

FENA
Foča
Foča
Udruženje "Žena-žrtva rata" obilježilo je danas 20 godina od ratnog zločina izvršenog nad Bošnjacima u Foči.

U znak sjećanja na žrtve, članice Udruženja "Žena-žrtva rata", njih 60-ak, posjetile su područje nekadašnjeg zloglasnog logora Sportsku dvoranu "Partizan" gdje su položile cvijeće i proučile Fatihu. Nakon toga članovice Udruženja su se uputile pred zgradu KPD-oma Foča gdje su na isti način odali počast ubijenim.

Obilježavanju 20 godina od ratnog zločina u Foči pristvovale su i Žene u crnom iz Beograda.

U periodu od 1992.-1995. godine izvršen je stravičan ratni zločin masovnog i sistematskog silovanja djevojčica, djevojaka i žena u logoru "Partizan", a njihovi najrođeniji su odvođeni u KPD Foča a nekima se do danas gubi svaki trag, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Hasečić je kazala da je posjeta Foči prošla dobro u smislu sigurnosti, ali da je žrtvama bilo vrlo teško podnijeti povratak na mjesto zločina i podsjetiti se stravičnih slika koje su doživjeli oni ili članovi njihovih porodica.

Što se tiče sigurnosti sve je proteklo u redu, bilo je puno policajaca. Od "Partizana" do KPD-oma Foča prošli smo pješice i nismo imali nekih provokacija s ulica, kazala je Hasečić.

Članice Udruženja su tokom šetnje nosile veliki transparent na kojem su bila napisana imena logora u Foči gdje su bile zatočene i žene i muškarci, kao i fotografije i imena osuđenih ratnih zločinaca.