BiH
0

Obilježeno 16 godina od stradanja u Ahmićima

SRNA
Zločin u Ahmićima kod Viteza, koji su prije 16 godina počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) kada su ubili 116 bošnjačkih civila iz ovog mjesta, među kojima i tromjesečnu bebu, svjedoči o nepravdi i bahatosti sudstva - poručio je danas predsjednik Udruženja građana žrtava rata "16 april" Elvedin Kermo.

Kermo je na obilježavanju sjećanja na žrtve u Ahmićima kod Viteza rekao da su za ova stradanja procesuirana samo dva direktna izvršioca i dodao da nije moguće da su samo dva čovjeka ubila 116 osoba.

On je poručio da se ovaj stravičan zločin ne smije zaboraviti.

U prisustvu rodbine i prijatelja, te uz brojne boračke organizacije, zvaničke izvršne i zakonodavne vlasti sa područja Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH, te pripadnika Islamske vjerske zajednice BiH, na čelu sa efendijom Mustafom Cerićem, koji su obavili vjerski obred žrtvama stradanja.

Današnji program obilježavanja počeo je na šehidskom mezarju u Vitezu, a završio obilaskom spomen-obilježja kod Donje džamije.

Organizator godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima je Medžlis Islamske zajednice Vitez i Udruženje građana žrtava rata "16 april".