BiH
68

Obilježeno 120 godina od otvaranja sarajevske Vijećnice

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Prošlo je 120 godina otkako je barun Johann Appel svečano otvorio Vijećnicu i predao je sarajevskoj općini na korištenje. Izgradnja Vijećnice je počela davne 1892. a završena je 1894.godine, a 20. aprila 1896.godine baron Johhan Apel objekat je zvanično predao na korištenje Gradskom poglavarstvu.

Tim povodom gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su novinarima predstavili ulogu koju Vijećnica ima u kulturnom i turističkom životu grada Sarajeva tokom protekle dvije godine, te prezentirali aktivnosti u narednom periodu.

Komšić je podsjetio da je Vijećnica bila jedan od najskupljih projekata tog vremena, ali je naglasio da je izgrađena novcem iz budžeta tadašnje gradske općine, dakle novcima građana Sarajeva. Gradnja je sa unutrašnjim enterijerom koštala više od milion kruna.

Sagrađena je u pseudomaurskom stilu te kažu da je glavni arhitekta Alexandar Wittek dva puta odlazio u Kairo radi studiranja objekata rađenih u ovom stilu, a uzor mu je bila džamija i medresa Hasana II u Kairu.

Imala je nekoliko korisnika, bila je sjedište Gradske uprave do 1949. godina, a onda je usupljena Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci. U noći između 25. i 26. augusta 1992.godine Vijećnicu su granatana zapalili Karadžićevi i Mladićevi vojnici, a oko dva miliona knjiga, karti i časopisa nestalo je u plamenu.

"U tim ratnim godinama Vijećnica je postala simbol otpora fašizmu, postala je centar duhovnog života, profilirala se u svojevrsni simbol otpora silama mržnje, zla mraka", kazao je Komšić i podsjetio da je pod svodom srušene i zapaljene Vijećnice pod dirigentskom palicom čuvenog Zubina Mehte, sarajevska filharmonija izvela Mozartov "Requiem“, violočnelista Vedran Smajlović svirao je Albinonijev Adago.

Vijećnica je opet sagrađena, restaurirana, a od ponovnog otvorenja 9.maja 2014.godine postala je nezaobilazna turistička atrakcija grada. Ljepoti Vijećnice hodočastilo je više od 130.000 posjetilaca iz čitavog svijeta.

Najreprezentativniji objekt pohodile su brojne delegacije država, gradova, vladine i nevladine organizacije, priređivani su koncerti, kongresi, prijemi, izložbe, promocije, ceremonija vjenčanja, a premjerno je izvedena i pjesma kojom se BiH predstavlja na takmičenju za Pjesmu evrovizije.

"Vijećnica je samoodrživi objekt, a kada se svi prostori stave u funkciju, ona će i zarađivati", zaključio je Komšić, te pojasnio da će mnogi vrijedni rukopisi, nacionalno blago BiH, biti smješteni u Vijećnici, kao i arhiv Haškog tribunala, što će biti primamljivo za istraživače.

Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Komšić je najavio koncert Zagrebačke filharmonije 8. maja, na drugu godišnjicu ponovnog otvorenja Vijećnice.

Povodom 120 godina danas su vrata Vijećnice otvorena za sve posjetioce.