BiH
0

Obilježene godišnjice formiranja HVO-a i Prve pješačke pukovnije OSBiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 22. godišnjice formiranja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 9. godišnjice formiranja Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas su predstavnici vlasti u BiH i braniteljskih udruga položili vijence ispred središnjeg križa na rimokatoličkom groblju "Sv. Josip" u Sarajevu i odali počast poginulim braniteljima.

Vijence su položile delegacije Ministarstva odbrane i OSBiH, predvođene načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnikom Antom Jelečom, kao i delegacije Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i udruga veterana i porodica poginulih branitelja proisteklih iz domovinskog rata, te drugih organizacija.

Postrojavanjem počasnog stroja, molitvama i minutom šutnje odata je počast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima.

Kako je novinarima kazao načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-bojnik Ante Jeleč, polaganje vijenaca na groblju u Sarajevu prilika je za prisjećanje na bojovnike poginule tokom domovinskog rata i odavanje priznanja za sve što su učinili, a da bi se u miru i slobodi mogao graditi bolji život i razvijati jedinstvene OSBiH.

Podsjetio je da je obilježavanje Dana HVO-a i Dana Prve pješačke pukovnije počelo u protekloj sedmici obilaskom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima diljem BiH i odavanjem počasti, te da će centralna svečanost biti upriličena 8. aprila u Žepču.

Istim povodom, danas je u Crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena misa zadušnica za poginule i umrle branitelje HVO-a.