BiH
0

Obilježene 63 godine Historijskog arhiva Sarajevo

FENA
Povodom 63. godišnjice osnivanja i rada JU Historijski arhiv Sarajevo u srijedu je upriličena promocija knjige “Analitički inventar Zbirke 'Varia' (1829.-1963.)”, autora Admira Nezirovića.

U okviru promocije koja je održana u Kinoteci Bosne i Hercegovine otvorena je i izložba “Dokumenti o Bosni i Hercegovini u Zbirci 'Varia' (1829.- 1963.)”.

Knjigu su predstavili direktor Zemaljskog muzeja dr. Adnan Busuladžić i dr. Andrej Rodinis iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

Zbirka "Varia" je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena pokretnim kulturnim dobrom.

Andrej Rodinis istakao je da je u zbirci sakupljena raznolika dokumentarna građa koja se sastoji od 682 dokumenta raspoređena u 23 arhivske kutije, od kojih su neki otkupljeni, a neki poklonjeni Arhivu od ranijih vlasnika.

Knjiga, koja je danas promovirana, kako kaže Rodinis značajan je doprinos ediciji Inventari, u okviru izdavačke djelatnosti Historijskog arhiva Sarajevo.

Adnan Busuladžić je naveo neke od dokumenata koji se nalaze u zbirci. Tako se u Zbirci "Varia" nalaze rukopisi Muse Ćazima Ćatića, dokumenti o porezu u vrijeme Austrougrske, statistički podaci o stanovištvu u Sarajevu, Zakon o zabrani prodaje sapuna s likom Ante Starčevića...

Među “variama” koje potječu iz osmanskog razdoblja su značajni dokumenti kao što su novine Bosna iz 1868. godine, zatim izvješće fra Mije Gujića o stanju katoličkih i ostalih škola upućen carsko-kraljevskom generalnom konzulu za Bosnu i Hercegovinu. Ovo izvješće datira iz 1871. godine. Tu je i originalno pismo Vuka Stefanovića Karadžića upućeno Jerneju Kopitaru, kustosu knjižnice u Beču, upućeno 1829. godine.