BiH
15

Obilježena sedma decenija Javnog radio-televizijskog servisa BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Akademija povodom obilježavanja 70. godišnjice od početka emitiranja Radio Sarajeva, koji je bio preteča Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine upriličena je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pod motom ''Govorimo da biste vidjeli'', svečanost je održana na dan kada je 1945. godine Đorđe Lukić Cigo, izgovorio čuveno ''smrt fašizmu, sloboda narodu, ovdje Radio Sarajevo'', čime je Radio Sarajevo počeo emitirati program.

Svečanosti su se odazvale brojne zvanice, te bivši i sadašnji uposlenici BHRT-a, a goste je putem video linka pozdravio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je čestitao sedam decenija djelovanja.

Manifestacija je predstavljala svojevrsno putovanje kroz vrijeme, a prikazani su važniji periodi koji su činili i čine suštinu radija i televizije u proteklih 70 godina na tlu BiH.

Novinar i dugogodišnji uposlenik Javnog RTV servisa BiH Dževdet Tuzlić novinarima je kazao da je za organizaciju obilježavanja sedme decenije bilo potrebno mnogo mjeseci rada i analiziranja bogate historije.

Govoreći o značaju javnog RTV servisa rekao je da ima veliku ulogu s obzirom na njegovu funkciju jer mora da ponudi neke sadržaje koje druge televizije ne moraju ili ne mogu.

"Sada to ne činimo u mjeri u kojoj smo to činili ranije jer finansijska sredstva, ali i taj politički faktor ne dopuštaju da se ''razmašemo' na onaj način kakvu bi kreativnu energiju mogli ponuditi onima koji žele da vide nešto novo na televiziji", istakao je Tuzlić.

Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Istim povodom, delegacija Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u danas je položila cvijeće na spomen-ploču ubijenim radnicima tokom rata od 1992. do 1995. godine.