BiH
0

Obilježena prva godišnjica Oružanih snaga BiH

FENA
Svečanim postrojavanjem dijela jedinica Oružanih snaga BiH u Kasarni "Safet Zajko" u Sarajevu danas je organizirano prvo obilježavanje Dana OSBiH.

Prema Zakonu o odbrani BiH, 1. decembar je proglašen Danom OSBiH i danas se obilježava prva godišnjica od uspostavljanja ovog datuma.

Svečanost je održana u prusustvu članova Predsjedništva BiH, predstavnika Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, te brojnih domaćih, međunarodnih zvaničnika i članova diplomatskog kora.

Čestitajući ovaj dan svim pripadnicima OSBiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odao je priznanje svim aktivnim učesnicima u procesu reforme odbrane koja prednjači u odnosu na ostale reformske procese u našoj zemlji.

On je u svom obraćanju ocijenio da prednjačenje u reformi odbrane predstavlja snažnu i pozitivnu poruku iz BiH. Ako se to moglo dogoditi u oblasti odbrane i sigurnosti, upravo tamo gdje je bilo realno očekivati najveće probleme nakon završetka rata, onda se može nadati napretku i u drugim oblastima, dodao je Radmanović.

On je konstatirao kako je proces odbrambene reforme bio mukotrpan, ispunjen naporima i znanjem domaćih ljudi uz podršku međunarodne zajednice, te da je najbolja potvrda ovim naporima poziv BiH za prijem u program Partnerstvo za mir.

Radmanović napominje da će naša zemlja biti u kontinuitetu procesa reformi sve dok se ne ostvari osnovni cilj, a to je dimenzioniranje oružanih snaga u skladu s realnim mogućnostima zemlje.

Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović također je izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim procesom reforme odbrambenog sektora, ali je napomenuo kako reforma ipak nije u potpunosti provedena.

On ocjenjuje kako je prijem BiH u Partnerstvo za mir dosad najjasnije iskazana potvrda uspjeha reformi, Ističe kako naredna faza prijema u punopravno članstvo NATO-a treba da bude što je moguće kraća, jer je to prava garancija sigurnosti i odraz ukupnih reformi u društvu.

-NATO nije samo pitanje refrome odbrane, već širi proces koji je kompatibilan s procesom pristupanja EU, naglasio je bh. ministar odbrane.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Sifet Podžić, koji na početku ceremonije predao raport predsjedavajućem Radmanoviću, naveo je da će BiH imati profesionalne i operabilne OS kompatibilne s NATO-standardima.

On ističe kako se OS trenutno nalaze u fazi smanjenja, te da je namjera da se implementira u vezi s tim odluka Predsjedništva i MOBiH u zacrtanim rokovima.

-Očekujemo da proces modernizacije OS dobije puni zamah i da će nove OS u narednoj godini dobiti konačan oblik, kazao je Podžić.

Povodom Dana OSBiH i u ostalim jedinicama bit će održano svečano postrojavanje, uz prigodne aktivnosti kulturno-zabavnog sadržaja.